ПЕТАО КУКУРИЧЕ САДА ПО ЗАКОНУ! Французи заштитили своје наслеђе

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

22. 01. 2021. у 00:41

ПЕТАО КУКУРИЧЕ САДА ПО ЗАКОНУ! Французи заштитили своје наслеђе

Фото Танјуг

ПЕТАО има право да кукуриче. То је суштина закона који су усвојили француски посланици, а којим се уводи признавање звучног, али и мирисног наслеђа у руралним срединама.

Све је почело пре две године, причом о петлу Морису с атлантског острва Олерон. После тужбе комшија, који нису могли да спавају од његовог кукурикања, суд је пресудио да петао ипак може да се оглашава кад хоће. Морис, тако, није завршио у супи, и поживео је до маја 2020.

- Невероватно али истинито, тренутно постоји више од 20.000 тужби суседа којима сметају бука или мирис животиња у сеоским срединама - истиче иницијатор закона, посланик центриста Пјер Морел-А-Лисије.

Тако се штити француски национални симбол петао, али се то исто односи и на пој цврчака на југу или на мирис кравље балеге у Нормандији. На крекетање жаба, такође.

Ипак, не може се рећи да суд и раније није био благонаклон према "звуцима природе". Тако је у дубини француске провинције, између Клермонферана и Сент Етјена, суд пре две године донео пресуду у корист власника петла који се гласно оглашавао, у којој се између осталог наводи: "Имајући у виду да је кокош безазлена и глупа животиња, до те мере да још нико није успео да је дресира, да њено суседство садржи много тишине уз нешто пријатног квоцања и кокодакања, суд неће пресудити да кокош смета становнику локалитета Ла Рошет".

ИНВЕНТАР ЗВУКА И МИРИСА

РЕГИОНАЛНИ савети за културу ће сада морати да утврде инвентар звука и мириса и придруже га већ постојећој листи двораца, цркава и других здања. У сваком региону биће ангажовани државни службеници, правници, историчари, географи и етнолози који ће дефинисати специфичности сваког региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)