КРАЈ ШВАЈЦАРСКЕ НЕУТРАЛНОСТИ? Држава покренула кампању која може да промени све из корена

Novosti online

21. 01. 2021. у 22:41

КРАЈ ШВАЈЦАРСКЕ НЕУТРАЛНОСТИ? Држава покренула кампању која може да промени све из корена

Фото: Депоситпхотос

У ОКТОБРУ прошле године Швајцарска је званично покренула изборну кампању за чланство у Савету безбедности УН, у оквиру које је швајцарска мисија у Њујорку послала је пакетиће с националним производима на поклон делагацијама других држава које ће на крају одлучивати о њеном чланству у Савету безбедности.

У јеку је швајцарска дипломатија “сира и чоколаде” уочи гласања у јуну 2022, мада у тој трци заправо нема конкурената. За период 2023-2024. на располагању су два места, а поред Швајцарске пријавила се још само Малта.

- У овом тренутку ситуација је веома занимљива: имамо чисту ситуацију с Малтом, али права опозиција долази изнутра – каже Ангела Милер, потпредседница удружења за сарадњу Швајцарске и Уједињених Нација (ГСУН).

Неки у Швајцарској, наиме, сматрају да би чланство у највишем безбедносном телу на свету, које има овлашћење да предузима војне акције за обнову мира уколико оцени да је то неопходно, могло да науди међународном угледу земље као неутралне силе и њеној дипломатској улози.

Један од њих је Паул Видмер, пензионисани швајцарски дипломата.

- Наша неутралност је постала наш међународни бренд. Захваљујући доследној политици неутралности Швајцарска је стекла висок кредибилитет у спољној политици – каже он.

Швајцарску редовно позивају да заступа земље са којима нема дипломатске односе, а врхунац такве дипломатије био је у Другом светском рату, када је Швајцарска имала 200 мандата у око 35 земаља. Њена неутралност је разлог зашто јој многе државе поверавају међународне мандате, било као силе која пружа заштиту, било као посредника.

На међународном плану, независност Швајцарске утврђена је Бечким конгресом 1815. године и Законом о неутралности 1907. На унутрашњем, у швајцарском уставу. Међутим, последњих неколико деценија политика неутралности је еволуирала, нарочито откако је Швајцарска постала пуноправна чланица УН 2002. године. Учествује у већини активности, укључујући и оне Генералне скупштине, Савета за људска права и Економског и социјалног савета. Паскал Берисвил, швајцарска амбасадорка у УН, оцењује да је после скоро 20 година у УН дошао тренутак за следећи корак – чланство у Савету безбедности.

Седмочлано швајцарско Савезно веће званично је одлучило да се кандидује за место у Савету безбедности 2011, а од тада се појавила и стрепња за швајцарску неутралност. Године 2015. влада је чак објавила извештај у коме се описује како би чланство могло да угрози неутралност земље, уз закључак да могу да остану при својим намерама, јер су и друге државе, попут Аустрије, делимично Шведске и Костарике, успевале да сачувају неутралност уздржавајући се од гласања о могућој примени силе.

Ако се Швајцарска заиста нађе у Савету безбедности ствари би у политичком смислу могле да се искомпликују, оцењује “Форин полиси”. Данашње поделе у телу неке дипломате подсећају на еру Хладног рата, а маневрисање између великих сила, без приклањања једној страни, могло би да буде теже него икад.

- Каква би била улога Швајцарска у случају да САД затраже од Савета безбедности да пооштри санкције према Ирану? Да ли би требало да гласа за то (и наљути Иран), против тога (и наљути САД) или да остане уздржана (и ослаби моћ одлучивања Савета безбедности)? - пита се Паул Видмер.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)