МУСЛИМАНСКА ЗАДРШКА НА ПОВЕЉУ: Француски муслимани одбацили политички ислам, али три фракције против документа

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

20. 01. 2021. у 23:47

МУСЛИМАНСКА ЗАДРШКА НА ПОВЕЉУ: Француски муслимани одбацили политички ислам, али три фракције против документа

Фото АП

ПРЕДСТАВНИЦИ француских муслимана усвојили су "Повељу о принципима", којом се, између осталог, одбацују "политички ислам" и "страно мешање", а постављају се и основе за формирање "Националног савета имама".

Три федерације су, међутим, изразиле резерве тражећи модификације усвојеног текста, и засада нису ставиле потпис, што доводи у питање снагу документа који би требало да отвори врата опсежном реструктурирању друге по бројности религије у Француској.

Председник Француског савета муслиманске верописповести Мохамед Мусауи је оценио да се ради о "историјском кораку". И француски председник Емануел Макрон је поручио да Повеља представља јасан и прецизан ангажман у корист Републике. Макрон је у Јелисејској палати поводом усвајања Повеље примио представнике Француског савета муслиманске вероисповести који окупља девет федерација, између којих је било исцрпних дискусија.

Критичари истичу и да Повеља није узела у озбир различиту локалну реалност и карактеристике. Питање је и како ће се примењивати у пракси.

Истовремено, посланици француске скупштине су започели дебату по одборима о предлогу закона против сепаратизма. На овај начин француске власти желе да спрече даље ширење радикалних исламских идеја на свом тлу. Све се убрзало после свирепог убиства професора Самјуела Патија, коме је одрубљена глава, и атентата у Ници.

- Суштинско питање је зашто Француска 2021. расправља о томе да девојчице носе вео. То је због тога што су последњих 40 година левица и прогресисти у ширем смислу охрабрили долазак милиона муслимана на наше тло и сада се суочавају с последицама - поручила је Марион Марешал ле Пен, професор, бивши народни посланик.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)