ЕВО КОЛИКА ЈЕ ТРАМПОВА ПЕНЗИЈА: Поред ње имаће и низ погодности, али на једну неће моћи да рачуна! (ВИДЕО)

Novosti online

20. 01. 2021. у 20:09

ОД данас Доналд Трамп има право на годишњу пензију од 221.400 долара и погодности вредне далеко више од тога.

ЕВО КОЛИКА ЈЕ ТРАМПОВА ПЕНЗИЈА: Поред ње имаће и низ погодности, али на једну неће моћи да рачуна! (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП

Могуће је - али није сигурно - да би то могао изгубити ако буде осуђен на предстојећем суђењу за опозив Сената.

Закон не одобрава пензију председницима којима се време на функцији завршава "уклањањем" поступком импичмента. Иако се Трамп још увек суочава са импичментом у Сенату, осуђујућа пресуда не може резултирати његовим уклањањем са функције пошто му је мандат завршен уочи суђења.

Дакле, ако га Сенат осуди, вероватно ће му требати други глас да Трамп не испуњава услове за пензију и бенефиције, према Мајклу Герхардту, професору права на Универзитету Северне Каролине. То друго гласање уклонило би га са функције бившег председника, што би резултирало губитком благодети те функције, према Герхардту. Али други стручњаци постављају питање да ли би му и други глас могао одузети пензију и повластице.

- То делује прилично упитно - рекао је Демијан Брејди, директор истраживања Националне фондације пореских обвезника, надзорног органа владе.

Остале бенефиције које ће Трамп добити, поред своје пензије, могу бити значајне - путни додаци, канцеларијски простор и плата особља могу да премашу милион долара годишње за бившег председника. 

Брејди је рекао да је једна од најскупљих погодности бивших председника изнајмљивање канцеларијског простора, која нема ограничења. Бивши председници Бил Клинтон, Џорџ В. Буш и Барак Обама имали су прошле године по више од 500.000 долара станарине, рекао је Брејди.

Станарина Џимија Картера била је само делић тога - 118.000 долара. Али то је и даље било значајно.

А Трамп, чија су предузећа америчким пореским обвезницима наплатила више од милион долара за најам и друге услуге откако је ступио на функцију, према Брејдију би могао да буде надокнађен за најам за уреде у свом поседу.

Једна погодност коју Трамп неће добити као што је добијају други бивши председници је здравствено осигурање - председник треба да буде у савезној канцеларији најмање пет година да би добио ту погодност, тако да ни Трамп ни Картер за то не испуњавају услове.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)