НОВИ ПОТЕЗ ВАШИНГТОНА: Америка увела санкције броду који гради „Северни ток 2“ и његовом власнику

Новости онлајн

19. 01. 2021. у 16:51

НОВИ ПОТЕЗ ВАШИНГТОНА: Америка увела санкције броду који гради „Северни ток 2“ и његовом власнику

Foto AP

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе увеле су санкције броду „Фортуна“ који учествује у изградњи гасовода „Северни ток 2“, као и власнику брода, компанији „КВТ-РУС“, саопштило је Министарство финансија САД.

Санкције против власника  брода „Фортуна“, компаније „КВТ-РУС“, предвиђају забрану извоза, банкарске и девизне трансакције, блокирање актива и имовине.

Како се наводи, САД су увеле санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима путем санкција („ЦААТСА“).

Истовремено, „Билд“ пише да се немачка компанија „Билфингер СЕ“ повлачи из пројекта „Северни ток 2“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрима 2 АГ“, остало недовршено око 148 километара цевовода од укупне дужине његова два крака од 2.460 километара: остало је 120 километара у данским водама и око 28 километара у немачким водама. Данске власти одобриле су полагање цеви уз помоћ „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)