БИЛ ГЕЈТС ПРАВИ ДИГИТАЛНЕ "КОВИД ПАСОШЕ": Ограничаваће се путовања свима који нису примили вакцину?

Новости онлине

18. 01. 2021. у 07:50

БИЛ ГЕЈТС ПРАВИ ДИГИТАЛНЕ КОВИД ПАСОШЕ: Ограничаваће се путовања свима који нису примили вакцину?

Фото: ЕПА

„ВАКЦИНАЛНА документа“, која би потврђивала да сте пелцовани и била услов за улазак у поједине земље, већ праве „Мајкрософт“, „Оракл“, Мајо клиника и „Комонс проџект“, уз подршку Рокфелер фондације

Здравствене групе и велике светске ИТ компаније раде заједно на стварању дигиталног пасоша за вакцинацију, очекујући да ће светске владе, авио-компаније и друга предузећа захтевати доказ да су грађани вакцинисани против ковида 19 како би могли да путују, пише Фајненшел тајмс.

Коалицију Иницијатива за вакцинацију, која намерава да уведе тзв. вакциналне пасоше, чине компанија „Мајкрософт“, на чијем је челу мултимилионер Бил Гејтс, компанија „Оракл“, америчка непрофитна клиника Мајо и „Комонс проџект“, која уз подршку Рокфелер фондације већ ради на изради међународно прихваћеног дигиталног сертификата који доказује да су путници имали негативан тест на ковид 19, а коју сада користи три највећа савеза авио-компанија на свету.

Пол Мејер, извршни директор „Комонс проџекта“, рекао је да је људима који су досад вакцинисани често уручиван само папир, који подсећа на „старе жуте картоне“.

- Коалиција је у преговорима са неколико влада држава, за које очекујемо да ће се њихови услови за улазак у њихове земље развити у наредних неколико месеци, од обавезног негативног теста на ковид до „хибрида“, односно прихватања доказа о вакцинацији. Појединци ће морати да направе записе о вакцинацији за многе аспекте за повратак у обичан живот. Живимо у глобално повезаном свету - рекао је Мејер и додао да свака држава може поставити своја правила које ће вакцине прихватити.

Систем ће бити задужен за заштиту података, а појединци ће своју евиденцију чувати у дигиталном новчанику или на папирном QР коду, тако да могу да контролишу са ким их деле. Из појединих осигуравајућих компанија стигла је чак и најава да ће нека предузећа, продавци, па чак и универзитети захтевати доказ о вакцинацији од својих клијената и студената, а послодавци од радника.

Милан Лаиновић, потпредседник Управног одбора Асоцијације туристичких агенција Србије Јута, казао је да тренутно нема званичне информације о увођењу тзв. вакциналних пасоша.

- Владе појединих држава траже негативан ПЦР тест за улазак, а има незваничних најава да ће поједине земље Европске уније захтевати и потврду о вакцинацији против короне, док неке земље не траже ни негативан тест. Сваки грађанин који жели треба да се имунизује како би заштитио себе од болести, а и тиме се ствара психолошка сигурност када је реч о путовањима. Јута ће свакако поступати искључиво по препорукама државе Србије.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)