НЕМАЧКИ СТРУЧЊАЦИ СЕ ЗАЛАЖУ ЗА ПОТПУНО ЗАТВАРАЊЕ: Желе да земља стане на неколико недеља - ево и како (ВИДЕО)

Танјуг

17. 01. 2021. у 16:33

НЕМАЧКИ СТРУЧЊАЦИ СЕ ЗАЛАЖУ ЗА ПОТПУНО ЗАТВАРАЊЕ: Желе да земља стане на неколико недеља - ево и како (ВИДЕО)

Фото: АП

ГРУПА научника и интелектуалаца захтева невиђени локдаун - затварање свих канцеларија, фабрика и продавница.

Циљ је, кажу, да се вирус потпуно искорени јер досадашње мере нису дале резултате, пише ДW и поставља питање колико је то реално?

Немачка је у најстрожем локдауну од почетка пандемије, а планира се додатно пооштравање. Приватни сусрети су скоро сасвим забрањени, трговине затворене осим оних које су намењене основном снабдевању. Слично је широм Европе.

Али, то није довољно, тврди иницијатива "ЗероКовид". У четвртак је велики број научника, лекара и интелектуалаца, махом из Немачке, објавио апел у којем се тражи "солидарна пауза" комплетног живота "на неколико седмица".

Аутори пишу да је пропала тактика заравнања пандемијске криве, да су мере малодушне јер ограничавају људе у њиховом слободном времену, али не дирају економију. Уместо тога, предлажу, број зараза треба свести на нулу потпуним замрзавањем свих активности у Европској унији.

Међу заговорницима апела има веома утицајних људи, попут физичара Михаела Мајер-Хермана. Он развија статистичке моделе епидемије и спада у најважније саветнике канцеларке Ангеле Меркел током кризе.

Давид Шритесер из иницијативе ЗероЦовид каже да је политика до сада уводила ограничења махом у приватном животу, али да је "комплетно игнорисала" контакте на радном месту, у фабричким погонима или продавницама.

- Проблематично је што се од људи тражи да умиру за добробит економије. Људи и даље иду на посао. И даље би требало да иду у куповину. Али вирус не разликује породична окупљања од сусрета у канцеларији - рекао је Шритесер за ДW.

Шритесер, иначе математичар са Универзитета у Бечу, каже да су здравствени системи на границама и да може постати још горе због мутација вируса које се брже шире.

Познати бонски вирусолог Хендрик Штрек назвао је "потпуно нереалном" идеју да се вирус искорени. Он каже да је немогуће укинути све контакте - макар у породицама или у здравственом сектору неизбежно је да се здрави људи срећу са зараженима.

Насупрот потписницима апела "ЗероЦовид", Штрек верује да је политика грешила јер је, уводећи мере, користила "чекић уместо скалпела". Потребне су, каже, ограничене и циљане мере како би се очувало што више од друштвеног и економског живота. Колатералне жртве локдауна су велике, али још недовољно истражене, каже Штрек.

Математичар Шритесер, заговорник "ЗероЦовид", на питање од чега би људи живели и ко би платио комплетно затварање економије одговара да су у оптицају "гигантске суме новца, али у погрешним рукама".

Он сматра да има много богатих компанија и врло богатих људи који не доприносе колико би требало.

- Мислим да је јасно како се ово може финансирати: потребни су виши порези за веома богате и потребно је опорезивање компанија попут Амазона - кађе Шритесер.

Берлински лево-либерални лист "Тагесцајтунг" оценио је захтеве за искорењивањем вируса као „утопистичке“.

- Шта ако после неколико недеља мировања комплетног живота „вирус и даље циркулише? Јер се старачки домови не могу затворити и јер трамваји морају да возе? Хоћемо ли онда имати другу рунду утопије? И још једном? Па још једном?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)