НОВЧАНИЦА КОЈА ВРЕДИ 57.000 ДОЛАРА: Разлог је једна бизарна грешка

Новости онлине

17. 01. 2021. у 09:25

НОВЧАНИЦА КОЈА ВРЕДИ 57.000 ДОЛАРА: Разлог је једна бизарна грешка

Фото: Депоситпхотос

ЗБОГ грешке при штампању, ретка новчаница од 20 долара на којој се налази налепница еквадорског произвођача банана "Дел Монтеа", тренутно се продаје. Она се продаје преко аукцијске куће Херитиџ окшнс, а последња пристигла понуда премашује 57.000 долара.

- Новчаница је на интернет страници Херитиџ окшнса досад прегледана више од 4.300 пута - рекао је ЦНН-у Дастин Џонстон, потпредседник и извршни директор Одељења за валуте аукцијске куће из Даласа. Аукција се завршава 22. јануара.

Новчаница потиче из серије штампане 1996. а јединствена је због налепнице која се на њу вероватно случајно налепила између неколико фаза штампања.

Из аукцијске куће појашњавају да је посебна јер је преко налепнице отиснут серијски број новчанице и зелени сигурносни жиг, што управо ову банкноту чини јединственим примером такве грешке у свету.

Америчке новчанице долара штампају се у три фазе: најпре се штампа наличје новчанице, затим лице, а на крају се штампају серијски број и сигурносни жиг "Треасурy Сеал".

Очито је да је налепница произвођача банана "Дел Монте" случајно пала на папир и на њега се залепила пре него што су новчанице ушле у последњу фазу израде. Из Херитиџа кажу да је у овом случају интригантно на који је начин ова новчаница успела да прође све врло строге контроле пре него што је пуштена у оптицај.

Већина новчаница које садрже штампарске грешке међу колекционарима се најчешће прода за између 100 и 1.000 долара, казао је Ленард Аугсбургер, координатор нумизматичког портала на Универзитету Вашингтон у Сент Луису.

Додаје да је новчаница с налепницом "Дел Монте" нешто посебно због чега је и привукла толики интерес колекционара.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)