СИ ПОСЛАО ПИСМО ПРЕД ИНАУГУРАЦИЈУ БАЈДЕНА: Позив председнику велике компаније да зближи Америку и Кину

Новости онлине

17. 01. 2021. у 09:13

СИ ПОСЛАО ПИСМО ПРЕД ИНАУГУРАЦИЈУ БАЈДЕНА: Позив председнику велике компаније да зближи Америку и Кину

Фото: Танјуг/Zhang Ling/Xinhua via AP

ПРЕДСЕДНИК Кине Си Ђинпинг послао је писмо почасном председнику "Старбакса" Хауарду Шулцу, у којем је „охрабрио" ту америчку компанију да одигра позитивну улогу у економским и билатералним односима две државе.

Си је навео да би „Старбакс" могао да промовише кинеско-америчке економску и трговинску сарадњу и билатералне везе, пише кинески државни лист "Чајна дејл".

Писмо је упућено 6. јануара, а тек сада је објављено.

Си је Шулцу послао узвратно писмо, одговарајући на његову честитку за „изградњу просперитетног друштва под Сијевим вођством", у којем је Шулц исказао поштовање за кинески народ и културу.

У одговору, кинески председник наводи да је „под вођством Комунистичке партије Кине, 1,4 милијарде Кинеза направило дугорочне и мукотрпне напоре да изграде напредно друштво у сваком погледу, које тежи социјалистичкој модернизацији".

Си наводи да то омогућава компанијама из целог света, међу којима је и „Старбакс", највећи светски ланац кафетерија, и другим америчким компанијама, да развијају Кину.

Шулц није коментарисао Сијев предлог о учешћу у поправљању односа две државе, али је навео да му је велика част што је добио писмо од председника Кине.

Сијево писмо, у којем се позива на побољшање односа, долази непосредно пред инаугурацију Џозефа Бајдена и крај мандата америчког председника Доналда Трампа, за чије време су односи Кине и САД веома погоршани уз међусобне оптужбе, увођење санкција и отежавање пословања појединих компанија.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)