НАТО У СТРАХУ ОД РУСИЈЕ: Огласио се Столтенберг, ево шта га посебно брине

Novosti online

14. 01. 2021. у 22:01

НАТО У СТРАХУ ОД РУСИЈЕ: Огласио се Столтенберг, ево шта га посебно брине

Јенс Столтенберг / Фото АП

НАТО пажљиво прати јачање војног присуства Русије од Балтика до Северне Африке, изјавио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг и додао да Русија јача и своје војне способности, те из тог разлога – то чини и НАТО.

- Што се тиче руског војног присуства у Либији, уопште у Африци – Алијанса све то пажљиво прати - рекао је он у Бриселу на заједничкој конференцији за штампу са председником Мауританије Мухамедом улд Газуанијем.

Према речима Столтенберга, НАТО не прати само јачање Русије у Африци, већ и на „Блиском истоку, у Сирији, региону Црног мора, на Криму, у подручју Балтичког мора, на крајњем северу“.

- То је нешто што је прави узрок наше забринутости. Помно пратимо војно јачање Русије. Стога је НАТО повећао борбену готовост својих снага. Из тог разлога издвајамо додатне инвестиције за нове војне могућности. То је разлог због којег прилагођавамо Алијансу пред све одлучнијом Русијом, која значајно улаже у војну опрему и повећава своје војно присуство, укључујући и код наших граница - истакао је он.

Говорећи о „војном присуству Русије у Либији“, Столтенберг је рекао да је Северноатлантски савез приметио наводно присуство војних авиона и „плаћеника које финансира Русија“.

- За НАТО то значи само једну ствар – да је неопходно подржати политичко регулисање ситуације под покровитељством Уједињених нација. Поздрављамо прекид ватре и подржавамо напоре УН. Такође позивамо све стране да поштују постигнуте договоре - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Lucky

15.01.2021. 12:24

Da se plasite i trba jer mogu da vas razbucaju za pola dana,ali da ce to uraditi samo ako ih dirate.OSTAVITE RUSIJU NA MIRU I RESAVAJTE VASE PROBLEMA. NE MOZETE RUSIJI DA OTMETE RESURSE MORA DA KUPITE OD NJIH.NEDIRAJTE ,,MISKU,,JER JE ON IPAK MEDVED.