КОВИД НА КОЖИ ЈОШ У НОВЕМБРУ 2019: Шокантно откриће лекара у Италији, ево ко је био први оболели од короне, пре више од годину дана!

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

12. 01. 2021. у 19:12

ДЕВОЈКА из Милана стара 25 година оболела је новембра 2019. године од кожног оболења (дерматозе) и после пет месеци се излечила.

КОВИД НА КОЖИ ЈОШ У НОВЕМБРУ 2019: Шокантно откриће лекара у Италији, ево ко је био први оболели од короне, пре више од годину дана!

Фото: П. Милошевић

Сада су стручњаци поново испитујући узорак са њене коже урадили и биопсију и дошли до изненађујућег открића. У узорцима је пронађено присуство вируса САРС-КОВ-2, односно короне!

Група патолога којом је координирао др Рафаеле Ђаноти са Државног Универзитета у Милану, уз помоћ лабораторије Европског института за онкологију и Дијагностичког италијанског центра, вратила се на тај случај дерматозе јер је била атипична. Анализирали су је још новембра 2019. године, али тада није било могућно успоставити једну прецизну дијагнозу.

Наиме, кожне патологије, сада је већ доказано, присутне су на око 5 до 10 посто пацијената заражених Ковидом-19. То је био повод да се преиспита случај из новембра, а биопсија је потврдила да су на пацијенткињи биле присутне честице вируса, иако у малој количини.

Ради потврде тачности анализе су урађене са две различите технике. Анализом крви пацијенткиње на којој је нађена инфекција нађена су антитела јуна 2020. Доказ да је корона вирус био присутан у зони Ломбардије и Милана још почетком новембра 2019. године, значи три месеца пре првог "званичног" објављивања заразе у Кини.

И тај пацијент сада се води као пацијент број један у Италији, а резултат истраживања објављен је у најпрестижнијем енглеском часопису за дерматологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)