ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СЕ ВРАЋАЈУ У АУСТРИЈУ: Ево које ће нове пооштрене мере од петка важити приликом уласка у земљу

Танјуг

12. 01. 2021. у 08:59

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СЕ ВРАЋАЈУ У АУСТРИЈУ: Ево које ће нове пооштрене мере од петка важити приликом уласка у земљу

Фото: ЕПА

ОД петка ће на границама Аустрије бити примењен додатно пооштрени режим уласка у земљу.

Одговарајућа уредба биће усвојена ових дана, а о новој мери министар спољних послова Александер Шаленберг већ је обавестио Аустријанце у иностарнству.

Актуелна мера обавезног десетодневног карантина за све који долазе у Аустрију из ризичних региона и земаља продужена је до даљег.

Тај карантин може да се прекине негативним тестом тек након пет дана изолације.

Додатно се уводи обавеза онлајн регистрације пре уласка у земљу.

Та регистрација обавезна је не само за стране, већ и аустријске држављане.

Као и до сада од нове мере изузети су прекогранични радници, транзитни саобраћај, као и особе које из неодложивих породичних обавеза морају у Аустрију, те и лица која су на пословном путовања, који неће морати у карантин, а ни да се унапред региструју.

Приликом онлајн регистрације лице не наводи само име и презиме, те контакт податке, већ и где је боравило пред путовање.

Тиме аустријске власти желе да осигурању, на пример, да неко ко путује из Шведске у Финску, а одатле у Аустрију, не избегне карантин, јер је Финска на "зеленој листи" земаља из којих путници не морају у карантин.

Поред тога мора да се наведе адреса у Аустрији, као и дужина боравка у земљи.

Ако неко има ПЦР тест из иностранства, што је предуслов за повратак са пословног путовања ако се жели ослободити карантина, исто може проследити властима онлајн.

Формулар који треба да се попуни налази се на сајту www.оестерреић.гв.ат <хттп://www.оестерреић.гв.ат> на немачком и енглеском језику.

Сви путници који улазе у Аустрију од петка су у обавези да прикажу потврду о обављеној онлајн пријави преко ПТЦ система како у електронском или одштампаном облику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)