ПРОМЕНЕ ЧЕКАЈУ ДРУГА ВРЕМЕНА: Одржани избори у две бивше совјетске републике у Азији

Б. Влаховић - дописник из Москве

11. 01. 2021. у 23:19

У ПАРЛАМЕНТУ Казахстана остао је исти однос снага и после недељних парламентарних избора. Владајућа партија Нур отан (Светлост отаџбине) на чијем је челу бивши председник Нурсултан Назарбајев добила је 71,09 одсто гласова.

ПРОМЕНЕ ЧЕКАЈУ ДРУГА ВРЕМЕНА: Одржани избори у две бивше совјетске републике у Азији

Фото Танјуг

У парламент је ушла и партија Ак жол (Светли пут), за коју је гласало 10,95 одсто грађана, и Народна партија Казахастана, која је добила 9,1 одсто гласова. Праг за улазак у парламент је био седам одсто и њега нису прошле две партије. Парламент Казахстана има 107 посланика, који се бирају на пет година.

Ови избори су били специфични по томе што су лидери свих пет партија које су учествовале на изборима изјавили да подржавају курс првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, који је уједно и лидер владајуће партије Нур отан. У суштини, владајућој партији остале нису биле права конкуренција. Због свега тога много је оних који у Казахстану кажу да се на тамошњим изборима победник унапред зна.

Председник Садир Жапаров,Фото Танјуг

Казахстански опозиционери сматрају да ће једног дана и код њих моћи да се догоди оно што је већ било у Белорусији, кад народ није хтео да се помири са резултатима у које мало ко верује. На дан избора у најмање три града у земљи дошло је до протеста опозиције због неједнаких услова, па је полиција интервенисала и приводила учеснике.

Назарбајев

Иако је ауторитет бившег председника Назарбајева неприкосновен, његови наследници сада не добијају као он некада рекордни број гласова. Примера ради, Назарбајев је 2015. добио 97,75 одсто гласова, а на последњим председничким изборима његов наследник Касим Токајев 70,96 одсто гласова.

У још једној бившој совјетској републици у недељу су били избори, само овога пута председнички. Нови председник Киргизије је Садир Жапаров, који је добио највише гласова од 17 председничких кандидата. За Жапарова је гласало 79 одсто грађана. Истовремено је одржан референдум на коме су се грађани изјаснили какав желе начин владавине: председнички или парламентарни. За председнички се изјаснило 81 одсто изашлих гласача.

Да су се становници Киргизије уморили од честе смене власти, доказ је да је на гласачка места дошло само 39 одсто грађана који имају право гласа. На претходним изборима излазак је био знатно већи, 56 одсто. У Киргизији је прошле године дошло до смене власти после великих немира.

Жапарову је већ честитао председник Путин, који је изразио уверење да ће односи између две земље и даље бити стратешко-партнерски.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)