ПОСТОЈИ ВЕЛИКА СЛИЧНОСТ: Амерички новинар пронашао везу између заузимања Капитола и устанка у Донбасу

Novosti online

10. 01. 2021. у 08:03

НОВИНАР „Њујорк тајмса“ Ендрју Хигинс нашао је сличности између заузимања Капитола у Вашингтону и догађаја у Доњецку 2014. године.

ПОСТОЈИ ВЕЛИКА СЛИЧНОСТ: Амерички новинар пронашао везу између заузимања Капитола и устанка у Донбасу

Фото: ЕПА

По мишљењу новинара, људи који су учествовали у нередима у америчкој престоници, у многоме подсећају на устанике из 2014. године на истоку Украјине.

Аутор чланка указује на сличност маскирних униформи и „одавно похрањених застава“. Међу, таквим симболима доњецких устаника Хигинс је назвао заставе СССР, Руске империје и Конфедерације америчких држава. Новинар претпоставља да „нико од њих ништа није знао о Конфедерацији нити се за њу посебно интересовао, али су знали да мрзе оне који је мрзе“.

Међутим, највећу сличност између учесника догађаја у Вашингтону и Донбасу аутор чланка види у „непоколебљивом уверењу да, шта год да други или закон каже, истина је на њиховој страни“.

Да су у праву, не сумњају ни присталице Трампа, који сматрају да је „клика елитних издајника“ освојила државу, нити доњецки устаници који су се уплашили за безбедност становника свог региона након пуча у Кијеву, објаснио је Хигинс.

Осим тога, новинар је нашао и сличност заузимања Капитола са трагичним догађајима у Москви 1993. године (политички обрачун између председника Русије Бориса Јељцина и руског парламента који је решен употребом војне силе). По његовом мишљењу, амерички демонстранти су по острашћености подсећали на демонстранте у Москви.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)