И НЕМЦИ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: За сада мало доза вакцина - данас рекордан број умрлих од короне

Танјуг

08. 01. 2021. у 17:48

ПОРАСТ броја заражених на дневном нивоу у Немачкој је можда разлог све веће спремности њених држављана да се сада вакцинишу, а такву жељу изражава преко 50 процената, пише Дојче веле.

И НЕМЦИ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: За сада мало доза вакцина - данас рекордан број умрлих од короне

Фото АП

У Немачкој је данас забележен рекордан број умрлих од ковида-19 - 1.188 и скоро 32 хиљаде новозаражених, саопштио је Институт “Роберт Кох” (РКИ).

Али РКИ претпоставља да би стварни бројеви могли бити и већи, јер у недељама празника око Божића и Нове године мање људи одлази лекару, узето је мање узорака и обављено мање лабораторијских испитивања.

И у Немачкој је у међувремну започела вакцинација против ковида-19 и то је тема која је заокупила истраживаче у тој земљи, пише Дојче веле.

Међутим, доза вакцина је за сада мало. У немачким медијима се много о томе писало и говорило, а постављало се и питање ко би могао да буде за то крив и да ли је било исправно да је ЕУ договорила да се са произвођачима преговара заједно, а не свака земља за себе.

Пре свих је министар здравља Јенс Шпан могао да чује многе критике на свој рачун. То се наравно одразило и на истраживање „Дојчланд тренда".

Тако је Шпан у рангирању омиљености политичара са другог склизнуо на треће место. Половина људи сматра да је темпо вакцинисања преспор. Али, велика већина (70 одсто) ипак оцењује да је пут преко ЕУ био „исправан".

Спремност да се вакцинише у сваком тренутку изражава 54 одсто грађана, што је много више него у новембру.

Укупно гледано, то би било довољно да се стекне тзв. „имунитет крда", који када је реч о ковиду-19 лежи између 60 и 70 осто.

Како наводи "Дојче веле", тако би пандемија, која и даље остаје топ тема у Немачкој, била ублажена.

Актуелна одлука немачке владе и покрајина, да се локдаун продужи до краја јануара, донесена је усред првог истраживања јавног мнења ове године, које редовно врши Институт „Инфратест Димап" под називом „Дојчланд тренд". Међутим, пошто се очекивало да се локдаун продужи слика расположења грађана и даље важи.

Половина испитаника се изјаснила да се у сваком случају одрже постојеће мере. Око трећина испитаних је била за пооштравање мера, а за попуштање мера локдауна је тек сваки шести грађанин Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)