КАО ДА ПОРЕДИТЕ ШИМПАНЗУ И ЧОВЕКА: Руски стручњак о Су-57 и америчком Ф-35 (ВИДЕО)

Новости онлине

07. 01. 2021. у 21:35

КОЛУМНИСТА недељника „Звезда“ Александар Артамонов сматра да је упоређивање ловаца Су-57 и Ф-35 као када би се поредили човек и шимпанза, преноси телевизија „Звезда“.

КАО ДА ПОРЕДИТЕ ШИМПАНЗУ И ЧОВЕКА: Руски стручњак о Су-57 и америчком Ф-35 (ВИДЕО)

Фото: lifenews.ro@LifenewsRo

- Ослањам се првенствено на податке које нам пружа амерички Конгрес, као и листови попут "Нешенал интереста" и "Нешенал дифенса". Могу да наставим списак, дугачак је. Ради се о томе да код тог авиона према закључку владиног истражног тела америчког Конгреса има преко 900 пропуста, иако је ушао у серијску производњу од 2015. године. Више од 300 пропуста спадају у смртоносне, односно у оне које могу довести до уништења авиона и погибије пилота“, истакао је колумниста. 

Артамонов је прецизирао да Ф-35 има пропусте у систему за управљање турбином, ласерским даљиномером, као и да се не укључује локатор при катапултирању.

- Он чак није у стању да да нападне непокретне мете. Американци су 2017. године дошли до закључка да могу да се позову на чланак у 'Нешенал дифенсу' о томе да тај авион не поседује одговарајући сет оружја за напад на непокретне мете. А 2019. још увек га није поседовао, јер ГБУ-57, америчка бомба, до тада још није била довршена“, рекао је новинар.

Упркос таквој критици америчких авиона од стране Конгреса САД, сенатор Ден Саливан изјавио је да војни ресор земље планира да размести 150 хиперсоничних војних авиона пете генерације на територији Аљаске. Додао је да су међу њима модели Ф-35 и Ф-22.

Према његовим речима, такве акције означавају америчке планове да заштите интересе државе на Арктику.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)