БОЖИЋ У РУСИЈИ: Патријарх Кирил укорио свештенике које негирају корону, Путин празник дочекао на острву Липну

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

07. 01. 2021. у 09:48

Председник Русије Владимир Путин божићну ноћ је провео у Николиној цркви на острву Липну на језеру Иљмен у Новгородској области.

БОЖИЋ У РУСИЈИ: Патријарх Кирил укорио свештенике које негирају корону, Путин празник дочекао на острву Липну

Фото Московска патријаршија

Николина црква је један од првих камених храмова у Русији направљен после најезде Монгола .Изграђена је 1292 а у њој су сачуване фреске из 13 века.

За време Другог светског рата храм је био разрушен а касније је рестауриран и од 1956 је под заштитом државе.

Путин је домаћинима поклонио икону која је направљена у православном манастиру града Шћигри у Курској области 2017.

Руски патријарх Кирил по традицији је служио празничну литургију у највећем храму у Русији, цркви Христа спаситеља на обали реке Москве недалеко од Кремља.

Овогодишње божићно богослужење ће бити запамћено по томе што црлкве нису биле препоуне као некада, а верници су имали заштитне маске на лицима. Руска православна црква је поштовала санитарне норме како се не би заразили они који дођу у храмове.

Фото Кремлин.ру

Обраћајући се верницима патријарх Кирил је казао да ће 2020. бити запамћена као тешка и с посебном јасношћу смо осетили колико је рањива цивилизација која се многима до тада чинила чврстом. Ипак знатно боље јачом се показала љубав према блискима .Он је посебно истако допринос лекара и других медицинских радника,па све до волонтера.

- Боравећи у изолацији видели смо шта значи остати без живог општења које никада у пуној мери не може да замени виртуално општење. Желим да верујемо да ћемо се у новој години са још већом пажњом односити једни према другима - казао је патријарх Кирил.

Он је позвао вернике и свештенство да се моле за оне који су заражени тим опасним верусом. Упозорио је да је чудно кад неки свештеници тврде да не постоји никаква епидемија короне вируса.

-На жалост, од короне је умрло у Русији више од сто свештеника, казао је патријарх Кирил.

Мада је један број руских политичара, међу којима је био и контраверзни Владимир Жириновски, предлагао да се затворе све цркве док прође епидемија короне, Руска православна црква није затворила храмове за Божић. Митрополит Иларион, председник Синодалног одељења за спољње везе Московске патријаршије, апеловао је уочи празника на старе људе да због пандемије корона вируса не долазе у храмове.

Фото Кремлин.ру

Митрополит Иларион је посаветовао старијим верницима да богослужење прате преко директног ТВ преноса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)