ФРАНЦУЗИ ПАЗИТЕ СЕ: Не плаћате редовно алиментацију? Влада ће да се потруди да се то промени

Танјуг

05. 01. 2021. у 23:20

ФРАНЦУЗИ ПАЗИТЕ СЕ: Не плаћате редовно алиментацију? Влада ће да се потруди да се то промени

Фото. АП

ФРАНЦУСКА уводи нову владину службу овлашћену да директно узима новац са рачуна родитеља који не плаћају алиментацију, са циљем пружања финансијске помоћи бројним самохранима породицама, од којих већину чине самохране мајке са децом, преноси АП.

Председник Емануел Макрон је у посту на твитеру осудио неуплаћивање алиментације, коју је описао као неподношљиву ситуацију за стотине хиљада самохраних родитеља, пре него што је посетио агенцију у Туру у централној Француској која ће пружати нове услуге.

Осим што има за циљ да смањи финансијски притисак на породице самохраних родитеља, мера такође има за циљ да спречи претње од стране оних који не исплаћују алиментацију.

Нови систем предвиђа да сваки родитељ може да потражи услуге нове службе, без обзира на то да ли се други родитељ слаже са тим или не. Служба омогућава исплату алиментације до дететове навршене 18. године.

Власти Француске процењују да између 30 и 40 одсто алиментација не буде исплаћено или буде исплаћено само делимично или са закашњењем, што најмање 300.000 породица доводи у финансијску несигурност.

Самохрани родитељи са децом чине четвртину породица у Француској, а 85 одсто таквих родитеља су жене. Трећина ових породица живи у сиромаштву, а просечна месечна алиментација у износу од 170 евра за свако дете је од велике помоћи.

Питање о исплати алиментација искрсло је 2019. године, током велике дебате коју је Макрон покренуо како би грађанима омогућио да изразе незадовољство након недеља антивладиних протеста.

Био сам запањем бројем жена које су ми рекле да не могу да живе пристојно, јер им се не исплаћују алиментације, рекао је француски председник тада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)