ПОЧЕТАК КРАЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Фараж предвиђа да ће ове земље покренути распад

Novosti online

05. 01. 2021. у 22:26

ПОЧЕТАК КРАЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Фараж предвиђа да ће ове земље покренути распад

Фото: АП

НАЈЏЕЛ Фараж, особа за коју се верује да је била један од главних мозгова у стварању политичког покрета који је довео до изласка Британије из ЕУ, дуго је тврдио да Унија не испуњава своју сврху.

Британски вођа реформи Фараж предвидео је распад Европске уније у наредних 10 година, након недавног изласка Велике Британије.

Лидер за Брегзит рекао је - Мислим да од ЕУ неће остати много за десет година.

Фараж је даље тврдио да је Велика Британија „поставила стандард" и да ћемо за „годину или две" видети исте ствари које су Британце навеле на „много увреженије мишљење у европској политици".

- Оно што ће људи разумети, укључујући и млађе генерације, јесте да је поента независности одржавање демократије у животу и стварности. Заиста ћемо бити одговорни када будемо гласали за законе који нас директно утичу.

Ветеран кампање за Брегзит указао је на Италију, Пољску и Мађарску као на главне евроскептичне нације које би могле довести до пада бриселског унионистичког пројекта.

- Огорчење, агонија која је настала у последње четири и по године великим делом нашег естаблишмента због покушаја рушења демократске воље народа, завршена је. Погледајте само шта се догађа у Бриселу; Пољаци и Мађари ставили су вето на буџет. Добили сте еврозону која одводи југ у све дубље сиромаштво. Мислим да ће у једном тренутку Италија једноставно морати да напусти ту еврозону.

Најџел Фараж / Фото АП

Иако је рекао да су у случају Велике Британије „ратови за Брегзит готови", Фараж је такође нагласио да жели да Велика Британија следи могућност Брегзита без договора.

- Радије бих отишао без договора, прихватио бих краткотрајну бол и био ослобођен на све начине од свих ових страшних људи у Европској комисији. Али у практичном смислу сам знао да се то никада неће догодити јер ће поново отворити раздор у Конзервативној странци. Дакле, добра ствар у овом послу је број један, што то није уговор о ЕУ, то су сјајне вести. Број два заправо завршава ратове око Брегзита.

Велика Британија престала је да се придржава правила ЕУ 31. децембра у 23 сата, након ступања на снагу нових аранжмана о путовању, трговини, имиграцији и сигурности у оквиру одласка те земље из ЕУ. Убрзо након тога, премијер Борис Џонсон тријумфално је изјавио да је Британија имала „слободу у својим рукама" и способност да ради ствари „на другачији и бољи начин", сада када је дуги процес Брекзита завршен.

(Ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)