ЛЕКАР УНИШТИО СТОТИНЕ ДОЗА ВАКЦИНА: Ухапшен теоретичар завере, веровао да цепиво није безбедно

Новости онлине

05. 01. 2021. у 14:08

СТИВЕН Бранденбург, амерички лекар који је прошлог месеца уништио стотине доза вакцине против корона вируса теоретичар је завера и верује у неутемељене гласине да цепиво није сигурно, саопштили су званичници.

ЛЕКАР УНИШТИО СТОТИНЕ ДОЗА ВАКЦИНА: Ухапшен теоретичар завере, веровао да цепиво није безбедно

Фото: Ozaukee County Sheriff’s office

Лекар је извадио 57 бочица вакцине Модерна, од којих свака садржи 10 доза, из фрижидера у Медицинском центру Аурора у Графтону у држави Висконсин, са жељком да их уништити јер је погрешно веровао да је цепиво опасно и да може да промени људски ДНК.

Цепива Модерне и Фајзер-БиоНТех темеље се на технологији РНК која доставља информације људском телу о протеинима вируса како би помогла у стварању антитела против корона вируса. Стручњаци кажу да нема доказа који би сугесирали да мењају људски ДНК, а милиони људи већ су добили ове вакцине.

За њихово складиштење нужна је веома ниска температура и у противном могу бити уништена, што је Бранденбург покушао да учини у два наврата, изјавило је тужилаштво у понедељак током његовог првог појављивања пред судом.

- Његова намера је била да их направи инертнима јер је био уверен да цепиво није сигурно, да их РНК метода стварања тих лекова чини несигурнима - рекао је током саслушања окружни државни тужилац.

Бранденбург је у почетку рекао болничкој управи да су цепива случајно извађена из фрижидера, али је касније признао да их је намерно оставио напољу. Он је такође признао да је извађене вакцине, која су тиме онеспособљене, вратио у фрижидер те да је њима касније цепљено 57 особа.

Људи су обавештени и нема доказа да су им инертна цепива наштетила.

Лекар је отпуштен и болница је обавестила власти, укључујући ФБИ, а ухапшен је прошлог четвртка.

- Бранденбург, уверени теоретичар завере, рекао је истражитељима да верује да цепиво против Ковида-19 није сигурно за људе, да им може наштетити и променити ДНК - наводи се у полицијској изјави о вероватном мотиву коју су објавили локални медији.

Тужилаштво је саопштило да ће оптужбе против њега можда бити ублажене ако се утврди да се цепива и даље могу користити.

Такође је рекао властима да је под стресом и због развода брака од супруге која је поднела захтев за самостално старатељство над њихово двоје деце, преносе локални медији.

- Рекао ми је да, ако досад нисам разумела да се свет око нас руши, да озбиљно поричем - изјавила је супруга, а наводи Тхе Неw Yорк Тимес.

- Наставио је говори да влада планира сајбер нападе и планира да угаси електричну мрежу - додала је она.

Бранденбург је пуштен уз кауцију и наређено му је да преда оружје.

Неутемељене теорије завере о пандемији, посебно о цепивима, рашириле су се друштвеним мрежама упркос напорима технолошких дивова да им се супротставе.

Власти и стручњаци кажу су да су такве дезинформације озбиљна претња борби против вируса јер промовишу несклоност цепљењу, па чак и одбијање вакцинације.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)