НА БОЖИЋНУ ЛИТУРГИЈУ "ПРЕКО" ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Верници да прате директан пренос код куће, руска црква донела одлуку

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

05. 01. 2021. у 13:17

РУСКА православна црква неће затварати храмове за Божић али је митрополит Иларион председник Синодалног одела за спољње везе Московске патријаршије апеловао на старе људе да због пандемије корона вируса не долазе у храмове.

НА БОЖИЋНУ ЛИТУРГИЈУ ПРЕКО ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Верници да прате директан пренос код куће, руска црква донела одлуку

Фото: Архива ВН

Митрополит Иларијом је посаветовао старијим верницима да богослужење прате преко  директног ТВ преноса. Сваке године је директан пренос празничног богослужења из   главног московског храма Христа спаситеља. Што  се тиче исповеди митрополит Иларион је казао да старијим верницима може доћи свештеник кући.

Мада је један број руских политичара сматрао да се требају затворити храмови због     пандемије короне у Московској патријаршији сматрају  да нема разлога да се затварају  цркве.

Кад је у пролеће минуле године био први талас епидемије корона вируса патријарх РПЦ Кирил позвао је вернике да  не долазе у храмове а свештеници су проводили богослужење без верника.

Један број свештеника се није држао те препоруке. Данас већина руских цркава има  монтиране камере па се директно преко интернета може пратити богослужење у свим већи православним црквама међу којима је и подворје Српске православне цркве храм Петра и Павла на древној Сољанки у центру Москве.

Руска православна црква ће поштовати санитарне норме како се не би заразили они који  дођу у храмове. Патријарх Кирил је казао да је чудно кад неки свештеници тврде да не постоји никаква епидемија короне вируса.

- На жалост од короне  је умрло у Русији више од сто свештеника, казао је патријарх Кирил.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)