СЦЕНАРИО ТРАМПОВОГ ПРЕОКРЕТА: Ево шта је потребно да актуелни председник остане у Белој кући

Танјуг

04. 01. 2021. у 08:30

СЦЕНАРИО ТРАМПОВОГ ПРЕОКРЕТА: Ево шта је потребно да актуелни председник остане у Белој кући

Фото: ЕПА

ТРИ дана уочи потврђивања изборне победе Џоа Бајдена у Сенату стижу вести да 11 сенатора неће гласати за њихово потврђивање, због, како наводе, нерегуларности, док су се четири републиканска сенатора у недељу придружила саопштењу демократа којим позивају Конгрес да резултате о победи Бајдена потврди.

Иако тешко да могу да спрече потврђивање Бајденовог избора за новог америчког председника, ова дешавања могла би да продуже процедуру и да одложе инаугурацију заказану за 20. јануар.

Сваки члан Конгреса има право да се по било ком основу успротиви гласању о потврди резултата Електорског колеџа, наводи Глас Америке.

По приговору се, међутим, не поступа уколико није уложен у писаној форми и ако га нису потписали по један члан Представничког дома и Сената.

У случају када постоји такав захтев - заједничка седница два дома Конгреса се прекида и њихови чланови почињу одвојена заседања како би приговори били размотрени.

Да би постао одржив потребно је да се оба дома сагласе о приговору двотрећинском већином гласова. Уколико се то не догоди - прелази се поново на бројање Електорских гласова.

Такав случај последњи пут се десио 2005. када су чланица Представничког дома Стефани Табс Џонс из Охаја и чланица Сената Барбара Боксер из Калифорније, обе из редова демократа, уложиле приговоре на резултате гласања из Охаја, тврдећи да је током гласања било изборних неправилности. Оба дома Конгреса су разматрала приговор и одбацила га.

Џорџу Бушу млађем, тада актуелном председнику и републиканском кандидату, Конгрес је потврдио други председнички мандат.

Актуелни и новоизабрани републикански сенатори који се противе потврди исхода америчких председничких избора траже да Конгрес формира посебну комисију која би испитала оптужбе и то у хитном поступку, за само десет дана.

То би могло да доведе до ситуације да Сенат и Представнички дом морају да одрже раздвојене седнице.

Вашингтон појавача притисак

Четири републиканска сенатора данас су, међутим потписала изјаву заједно са пет демократских и једаним независним сенатором у којој се позива на потврђивање резултата избора.

- Гласачи су рекли своје, а Конгрес сада мора да испуни своју одговорност за потврђивање изборних резултата - наводи се у изјави коју су потписали републикански сенатори Сузан Колинс, Лиса Мурковски, Бил Касиди и Мит Ромни, преноси Ројтерс.

Према закону, оба дома Конгреса се 6. јануара након избора састају на заједничкој седници како би званично прочитали резултате, избројали гласове и саопштили исход.

Сенатори које предводи Тед Круз као и стотинак републиканских конгресмена тешко могу да спрече Бајденов избор, али могу да отегну процедуру. Они би могли да испослују да Сенат и Представнички дом морају да одрже раздвојене седнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kiki

04.01.2021. 22:28

Ma pobediće Tramp sigurno na nekim sledećim izborima, ne sekirajte se više iz dana u dan i iz vesti u vest evo već mesecima, ko Boga vas molim! Prosto mi vas žao, čuvajte svoje zdravlje, biće Trampova još kojekuda ne brinite, takvih nikad ne fali, pa imamo ih i mi koliko hoćeš!