СОЛЕЈМАНИ ЈЕ БИО ПИОНИР БОРБЕ ПРОТИВ ЏИХАДИСТА: Руски генерал о америчким претњама и страховима уочи годишњице атентата

Новости онлине/Ђ. М.

02. 01. 2021. у 12:57

РУСКИ генерал-пуковник у пензији и потпредседник Академије за геополитичка питања Леонид Ивашов рекао је данас за иранску агенцију ИРНА да је победа над Исламском државом извојевана захваљујући напорима генерала Касема Солејманија.

СОЛЕЈМАНИ ЈЕ БИО ПИОНИР БОРБЕ ПРОТИВ ЏИХАДИСТА: Руски генерал о америчким претњама и страховима уочи годишњице атентата

Фото: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Депоситпхотос

- Он је својим војним генијем успео да уједини цивилне и војне снаге из Ирака и Сирије против Исламске државе - рекао је Ивашов.

Ивашов је додао да је генерал Солејмани био пионир у борби против међународног тероризма, и истакао је да га никакав ризик није одвратио од пута који је изабрао.

- Атентат који је извршен по Трамповом налогу најбоље доказује како су "шупље" тврдње америчке владе која се наводно бори против међународног тероризма - изјавио је Ивашов.

Ивашов сматра да су Сједињене државе и неке земље са Блиског истока имале кључну улогу у формирању Исламске државе, и да ова група без такве подршке није могла да оперише у Ираку и Сирији.

Леонид Ивашов/Фото: Принтсцреен

Генерал Касем Солејмани је убијен 3. јануара 2020. године у ваздушном нападу америчких снага на багдадском аеродрому.

Са њим је настрадао и вођа ирачких Јединица за мобилизацију народа Абу Махди ал-Мохандис. 

Уочи годишњице убиства генерала Солејманија расту тензије на Блиском истоку, док Пентагон страхује од све чешћих напада ирачких шиитских групација на све "тање" положаје америчке војске у Ираку и Сирији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)