НВА ПОЛИЦИЈСКА ЛИКВИДАЦИЈА АФРОАМЕРИКАНЦА: Страх од немира у Минеаполису, објављен узнемирујући видео (ВИДЕО)

Novosti online

02. 01. 2021. у 00:24

ПОЛИЦИЈА у Минеаполису објавила је снимак фаталне пуцњаве полицајаца, што је прва полицијска ликвидација у овом америчком граду од убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у мају минуле године, након које су уследили велики протести широм Сједињених Држава.

НВА ПОЛИЦИЈСКА ЛИКВИДАЦИЈА АФРОАМЕРИКАНЦА: Страх од немира у Минеаполису, објављен узнемирујући видео (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Двадесеттрогодишњи Долал Ид сомалијско-америчког порекла био је осумњичен за тешко кривично дело, пише ББЦ.

Према првим изјавама сведока, Долал је први пуцао, након чега су полицајци узвратили ватру и усмртили га.

Снимак пуцњаве која се догодила у среду, 30. децембра 2020. године, објављен је касно у четвртак. На њему се види како полицијски аутомбили блокирају возило беле боје паркирано на бензинској пумпи у јужном делу града, недалеко од места где је убијен Флојд.

Са Долалом је у аутомобилу била и његова сапутница која није повређена, рекли су у полицији. Нико од полицајаца такође није озлеђен.

Шеф Полицијске управе у Минеаполису Медарио Арадондо рекао је да не на месту злочина пронађен пиштољ. Према његовим речима, а на основу одгледаног снимка, чини се да је жртва прва испалила хице.

Грађани, међу којима је био и Бел, отац убијеног, окупили су се на месту убиства наредног дана што је изазвало страх од поновних протеста, пише ББЦ.

- Он је само седео у аутомобилу. Они су пуцали на њега и то без разлога. Зашто смо овде? Зато што је он убијен јер је црнац. Желимо да знамо зашто је мој син убијен - рекао је он, пише ЦБС њуз.

Градоначелник Минеаполиста Џејкоб Фреј рекао је да је истрага у току.

- Знамо да је изгубљен један живот и да је вера у поштено спровођење закона од стране Афроамериканаца крхка. Поновно стицање поверења зависиће од потпуне транспарентности - рекао је Фреј.

Протести због убиства Флојда

Џорџ Флојд убијен је у марту минуле године током привођења. Полицајац Дерек Шовин је готово девет минута клечао на Флојдовом врату док је несрећни Афроамериканац последњим атомима снаге говорио да не може да дише.

Након тога, избили су протести против полицијске бруталности који су се проширили из Минеаполиса у друге градове широм САД. Демонстранти су позивали на реформу полиције или чак укидање градске полицијске управе, али се то није догодило.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)