СКОРО 1.000 ПРЕМИНУЛИХ ЗА ЈЕДАН ДАН: Корона и даље дивља у Француској, полицијски час од 18 сати

Г.Чворовић

29. 12. 2020. у 22:14

СКОРО 1.000 ПРЕМИНУЛИХ ЗА ЈЕДАН ДАН: Корона и даље дивља у Француској, полицијски час од 18 сати

Танјуг

БРОЈ оболелих у француским болницама одавно више не опада, дошло је до стагнације, па је министар здравља Оливије Веран у уторак најавио да ће у најугроженијим регионима бити спроведене додатне мере.

Тренутно у Француској важи полицијски час од 20 сати до 6 сати ујутро. Веран је поручио да ће почетак полицијског часа тамо где је ситуација тежа бити померен на 18 сати. Полицијски час ће, иначе, да важи и током новогодишње ноћи. Ресторани, кафеи, биоскопи, позоришта и музеји и даље остају потпуно затворени.

За то време, у земљи је вакцинисано свега стотинак особа, за разлику од хиљада цепљених у околним државама, пре свега у Немачкој, па се зато чују гласне критике за спори почетак кампање. Министар Веран је обећао да ће се све убрзати у следеће две недеље. Циљ је да се до краја фебруара вакцинише милион најстаријих, а до почетка лета 15 милиона најугроженијих житеља Француске која броји 67 милиона становника.

Истовремено, власти су суочене с изузетно великим сепктицизмом грађана према вакцини, који је највећи у целој ЕУ: вакцину пристаје да прими свега 40 одсто људи.

Неки за то критикују власт која је превише "стидљива" у убеђивању. На ТВ-у има спотова у вези с ношењем маски и поштовањем дистанце, али не и око вакцинисања. Уз то, државни врх није личним примером, као у многобројним другим земљама, показао да треба да се вакцинише. Неуобичајен одговор француских званичника је да не желе да грађани наводно помисле како они "иду преко реда". На тај начин, међутим, не шаљу позитивну поруку да је вакцина безбедна и да је треба примити.

У земљи је у уторак број преминулих повећан за близу хиљаду. За један дан преминула су 384 болесника, као и 585 житеља старачких домова од петка до уторка. Новозаражених има 11.396, од чега 5.148 у домовима за старе у наведеном периоду, а преостали међу остатком популације, само у уторак.

У болницама се број пацијената повећао за 98 на 24.776, док је на реанимацији смањен, за 28, на 2.675.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)