ЕРДОГАН СПРЕМА КРВАВИ ЈУРИШ: Турска спрема велику војну операцију пре ступања Бајдена на место председника

Novosti online

28. 12. 2020. у 09:33

ПОЛИТИЧКИ експерт Хамида Ренкусогулари најавила је да би Турска могла предузети велику војну акцију са циљем заузимања Ајн Исе у Сирији, пре него што Џо Бајден буде инаугурисан за председника САД.

ЕРДОГАН СПРЕМА КРВАВИ ЈУРИШ: Турска спрема велику војну операцију пре ступања Бајдена на место председника

Фото АП

- Присуство Турске у северној Сирији постало је значајно захваљујући Сједињеним Државама, тачније захваљујући (Доналду) Трампу. Трамп је одлучио да се повуче и отворио је врата Турској да уђе на север Сирије. Ердоган има договор са Трампом о Курдима. Другим речима, постоје обећања која је Трамп дао Ердогану. За разлику од Трампа, Бајден можда неће желети да настави уједињење Курда или, што је најважније, можда неће укинути ИПГ и ПКК. Ердоган, забринут због ових могућности, жели још мало уклонити Курде са турске границе, искоришћавајући кризу који се догодила током избора у САД-у. Због тога жели да преузме Ајн Ису. Он само жури да искористи изборну кризу у САД-у. Међутим, Русија је ово схватила као прилику и почела је да врши притисак на СДФ (Сиријске демократске снаге) због турске претње и жели да они предају град сиријској администрацији. Трамп је такође користио нападе Турске као средство притиска и приморао Курде да ликвидирају YPG. Сада то чини и Русија. Према мојој процени, Турска ће предузети акцију до 20. јануара када ће Бајден бити инаугурисан. Ова операција биће блокирана ако Русија наговори Курде, међутим, Трамп врши притисак на Курде да не прихвате руску понуду. Изгледа да је турска операција и даље велика могућност - сматра Хамида.

Хамида је коментарисала и односе Русије и Турске.

- Интереси Турске и Русије на свим фронтовима почели су да буду супростављени, али партнерство се наставља. Русија је видела да јој одговара држање Турске у својој близини и њихово удаљавање од САД. Због тога постоји партнерство које је понекад у кризи, а понекад чини уступке. Ово партнерство нити решава кризу Идлиба, нити користи политичком решењу сиријске кризе. Ако дође до решења, било би то упркос Турској. Никад не знамо када ће конци пукнути, али Русија не може заувек да прави компромисе - изјавила је она за Дуран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)