СПАС ЗА ЧОВЕЧАНСТВО: Русија прави пандан лека за корону којим се лечио Трамп

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

27. 12. 2020. у 11:21

НАЦИОНАЛНИ центар епидемиологије и микробиологије ,,Николаја Гамалеја" у Москви, који је направио вакцину ,,Спутник-V" почео је да ради на аналогу вакцине којом су у САД лечили председника Трампа.

СПАС ЗА ЧОВЕЧАНСТВО: Русија прави пандан лека за корону којим се лечио Трамп

Фото: Центар Гамалеја

Директор центра ,,Гамалеја" Александар Гинзбург објаснио је да се ради о леку направљеном на основи моноклоналних антитела. То су таква антитела која штите од  вируса и налазе се у плазми људи који су преболели Ковид-19. Али ће у новој вакцини бити антитела направљена гено-инжињеријом, дакле не у човековом организму већ вештачки. Антитела ће бити у концентрисаном виду. Тај препарат би се у Русији могао појавити већ крајем 2021. године. 

Већ сада је прилично распрострањена пракса да се тешко болесним од короне даје  плазма људи који су већ преболели Ковид-19. Али ње нема у довољној количини, па ће ,,Трампова  вакцина" бити јако корисна.

Професор Гинзбург је рекао да се у центру ,,Николаја Гамалеја" ради и на вакцини која би истовремено штитила од грипа и корона вируса.

- Технологије које имамо у Центру  ,,Николаја  Гамалеја" омогућавају нам да правимо препарате који могу да заштите од једног или више вируса - објаснио је професор Гинзбург.

Свакако је добра вест и то да су специјалисти центра ,,Николаја  Гамалеја" почели да се баве препаратом против тзв. болничких инфекција које постају све већи проблем јер болесници који се заразе  ,,болничким  бактеријама" не реагују на антибиотике и зато их велики број умире.

Није тајна да због масовне употребе антибиотика ,,болничке  бактерије" постају отпорне на  постојеће антибиотике, па то постаје главни узрок смртности у болницама где лече и оболеле од Koвида-19.

Када би могли бити готови ти препарати против ,,супер-бактерија" професор Гинзбург није  прогнозирао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)