ПЕТ ЕТАПА ДО РАЗЛАЗА: Почиње одбројавање до иступања Велике Британије из Европске уније

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

26. 12. 2020. у 23:17

ПЕТ ЕТАПА ДО РАЗЛАЗА: Почиње одбројавање до иступања Велике Британије из Европске уније

Фото Танјуг-АП

ДОГОВОР препун четворки (постигнут 24. децембра у 14 сати и 44 минута) о модалитетима изласка Велике Британије из ЕУ очекује још неколико етапа пре него што званично ступи на снагу.

ПОНЕДЕЉАК 28. децембар - Нови састанак амбасадора земаља чланица ЕУ који од петка проучавају споразум, тражећи евентуалне скривене зачкољице које би могле да направе проблем у даљим односима.

УТОРАК 30. децембар - Ратификација земаља чланица којом се покреће дефинитивна процедура с европске стране, што претходи верификацији Европског парламента. Овај састанак може да буде померен и за среду. Истовремено ће се одредити и дужина прелазног периода за примену споразума, имајући у виду да није постигнут на време. Предлог ЕК је да он траје до 28. фебруара.

СРЕДА 30. децембар - Ванредна седница британског парламента који треба да се изјасни о документу. Истога дана састаће се оба дома.

ЧЕТВРТАК 31. децембар - Објава договора о "брегзиту" у Службеном гласнику ЕУ.

ПЕТАК 1. јануар - Привремено ступање на снагу постигнутог договора. Ако све буде у реду, требало би да буде примењен, прелиминарно, и без сагласности Европског парламента, у очекивању да се европосланици састану почетком јануара, да би на пленарном заседању и по одборима разматрали ово питање. Од 1. јануара би, тако, требало да ступи на снагу нови режим односа два потпуно одвојена субјекта, Велике Британије и Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)