НУКЛЕАРНА "ЗВЕР" ДОБИЈА НОВО НАОРУЖАЊЕ: Руска подморница "Леопард" на ремонту, прочитајте шта предвиђа модернизација (ВИДЕО)

Новости онлине

26. 12. 2020. у 15:11

ВИШЕНАМЕНСКА нуклеарна подморница „Леопард“ пројекта 971, чија је модернизације у току, добиће ново наоружање и постаће тиша, саопштио је главни командант Ратне морнарице Русије Николај Јевменов.

НУКЛЕАРНА ЗВЕР ДОБИЈА НОВО НАОРУЖАЊЕ: Руска подморница Леопард на ремонту, прочитајте шта предвиђа модернизација (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

У Северодвинску је завршена прва фаза ремонта и модернизације нуклеарне подморнице „Леопард“ пројекта 971. Подморница је уз звуке оркестра спуштена у пристаниште поред центра за поправку бродова „Звездочка“ где ће се наставити њена модернизација. По традицији, подморницу је освештао свештеник, а након тога је о труп брода разбијена флаша шампањца.

- У оквиру модернизације предвиђено је ширење ракетног и торпедног наоружања, смањивање акустичког 'потписа' брода, побољшање услова за боравак посаде, побољшање карактеристика  оперативне поузданости подморнице - објаснио је командант.

Током прве фазе модернизације замењено је електронско наоружање, систем за управљање, комуникациони систем, систем за навигацију и хидроакустику.

Велике нуклеарне подморнице пројекта 971 предвиђене су за борбу против подморница, бродских групација и уништавање копнених објеката противника. У Северодвинску је 80-их и 90-их година прошлог века направљена такозвана „Серија звери“ – подморнице „Снежни леопард“, „Пантер“, „Гепард“, „Леопард“, „Тигар“, „Вук“ и „Вепар“. Подморнице тог пројекта грађене су и у Комсомољску на Амуру.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)