ПРАВИ ПОБЕДНИК ЈЕ ЕУ: Трговински споразум Брисела и Лондона радује обе стране

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

26. 12. 2020. у 08:52

ПРАВИ ПОБЕДНИК ЈЕ ЕУ: Трговински споразум Брисела и Лондона радује обе стране

Фото: АП

ОБЕ стране победнички дижу руке, споразумом о разлазу, "ишчупаним" у последњи час, задовољни су и у Бриселу и у Лондону, али логика "на прву руку" говори да су Европљани изашли као победници.

Остаје да се детаљно пречешља 2.000 страница "бракоразводног" документа чије ће свако слово помно анализирати противници "брегзита" с друге стране Ламаншна.

Споразум који је стигао као божићни поклон, подразумева наставак сарадње без икаквих царина и квота, што је до сада невиђено у односима ЕУ с уговорним странама. Предузећа су одахнула. Тешко је замислити шта би било када би се наплаћивала царина у тако густо испреплетаној сарадњи између партнера тамо где се, на пример, делови авиона производе на Острву, а склапају на Континенту, или где се риба лови у једној држави, а пакује у другој.

Постојаће и независни међународни "судија" који ће надгледати спорове, као, на пример, ако буде "премошћавања" увоза преко трећих земаља које не поштују постојеће норме. Између две уговорне стране више неће важити програм студентске размене "Еразмус". Студенти ће такође морати да испуњавају додатне услове, а школарина ће бити увећана.

Оно што је најважније за "континенталце" је да ће моћи да наставе да лове рибу у британским водама. До 1. јуна 2026. европски рибари ће прогресивно морати да смање улов за четвртину. После утврђеног рока, сваке године, преговараће се о квотама. Привреда неких градова на Атлантику с континенталне стране и до 95 одсто зависи од британске рибе. Аник Жирарден, министарка мора Француске, највећег британског суседа, већ је поздравила споразум. Власти су већ најавиле помоћ и до 30.000 евра онима који претрпе штету. Томе треба додати и обећање европског преговарача Мишела Барнијеа да ће ЕУ бити уз своје рибаре после истека наведеног периода.

СА ЛИЧНОМ КАРТОМ ДО ОКТОБРА

ПУТОВАЊА ће се до 1. октобра одвијати уз личну карту, а после тога уз пасош, уз неопходну визу за сваки боравак дужи од три месеца. Услови за исељавање су далеко стриктнији, укључују познавање језика, ниво студија, извор примања... Ко буде желео да ради у Великој Британији, мораће да приложи годишњи уговор у висини од најмање 26.500 фунти, односно 29.500 евра!

Британски премијер Борис Џонсон је победнички изјавио да је његова земља "први пут од 1973. године поново постала независна поморска нација", у тренутку када влади у Лондону приступ националним водама много више представља политичко, него економско питање. Џонсон је споразум оценио "разумним" компромисом. Ипак, да ли је баш тако? Директор националне федерације британских рибара Бери Дис је поручио да су британски рибари незадовољни и да су се надали да ће разлаз бити дефинитиван. Не допада им се ни то што ће странци моћи да се приближе на 6 миља од обале, уместо на 12, колико су захтевали. Велика Британија је хтела да транзициони период траје три године, а ЕУ 14, Британци су тражили смањење квоте од 35 одсто, а добили 25.

Противници "брегзита" сматрају да ће останком оваквих веза оне само јачати и да ће за десетак година поново, иако не де јуре, де факто поново бити део ЕУ. Остаје и велико питање како ће реаговати Шкоти, који су већински против изласка из ЕУ, што би могло да их одвоји од Лондона. Најаве у том правцу, већ су стигле од шкотске премијерке Николе Старџон.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)