НОВА МУТАЦИЈА КОРОНЕ У БРИТАНИЈИ: Паника се шири острвом, овај сој је још заразнији

Novosti online

23. 12. 2020. у 19:11

У ВЕЛИКОЈ Британији су откривена два случаја још једног „веома забрињавајућег“ соја корона вируса.

НОВА МУТАЦИЈА КОРОНЕ У БРИТАНИЈИ: Паника се шири острвом, овај сој је још заразнији

Фото: Депоситпхотос

Нови сој мутирао је у Јужној Африци и још је преносивији од другог мутираног соја који тренутно циркулише Енглеском, а за који се каже да је 70% заразнији од оригиналног.

Министар здравља Мет Хенкок рекао је у среду на конференцији за новинаре у Даунинг Стриту да су две особе за које је утврђено да су заражене новим сојем у карантину, као и њихови блиски контакти.

Постоје тренутна ограничења за путовања из Јужне Африке и свако у Великој Британији који је боравио у Јужној Африци у последње две недеље - и свако ко је био у блиском контакту - мора одмах да се изолује.

- Невероватно смо захвални влади Јужне Африке на строгости њихове науке и отворености и транспарентности с којом су они с правом поступили, као и ми када смо овде открили нову варијанту. Ова нова варијанта је веома забрињавајућа јер је још преносивија и чини се да је мутирала даље од нове варијанте која је откривена у Великој Британији - рекао је Хенкок, преносе британски медији.

Када се ради о нивоима упозорења, он је казао да ће поједини делови Енглеске бити стављени на највиши, четврти ниво због појаве новог соја вируса.

Како је прецизирао, на четврти ниво биће стављени источни и јужни делови Енглеске, док је ситуација на југозападу мирна.

Претходно су због првог новог соја вируса короне откривеног у Енглеској уведене нове оштрије мере, а бројне државе су забраниле летове ка Британији.

Британски научници су претходно рекли да је врло вероватно да се први нови сој откривен у Британији проширио у већини европских држава.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)