ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Откривено масовно варање на испитима на најпознатијој војној академији на свету

Novosti online

23. 12. 2020. у 17:09

ВИШЕ од 70 кадета у америчкој Војној академији у Вест Поинту оптужено је за варање на испиту из математике, што је најгори академски скандал од 1970-тих година, преноси "Ју-Ес-Еј Тудеј".

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Откривено масовно варање на испитима на најпознатијој војној академији на свету

Фото: ЕПА

Педесет осам кадета признало је варање на испиту, који је одржан онлајн због пандемије коронавируса. Већина њих је уписана у програм рехабилитације и остаће на пробном раду остатак свог времена на академији.

Други су поднели оставке, а неки су се суочили са саслушањима која би могла бити одлучена њиховим протеривањем.

Реч је о највећем варању на испитима на Вест Поинту од 1976., када је истрага обухватила 152 ученика због варања те је тада војска именовала посебно оделење  које је закључило да права студената нису била поштована.

Скандал погађа срж академске  репутације поштења, подржане сопственим моралним кодексом, који је буквално урезан у камен: "Кадет неће лагати, варати, красти или толерисати оне који то чине."

Тим Бакен, професор права са Вест Поинта, назвао је скандал питањем националне безбедности.

Утемељена 1802, Академија Вест Поинт има готово 4000 полазника копнене војске који суделују у четверогодишњем образовању. Полазници академије обавезују се на ангажман у трајању од пет година након стицања дипломе у замену за бесплатно школовање које стоји отприлике 225.000 долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)