ЈЕРМЕНИ ТРАЖЕ СМЕНУ ПРЕМИЈЕРА: Све више демонстраната у Јеревану

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

23. 12. 2020. у 17:02

ЈЕРМЕНИ ТРАЖЕ СМЕНУ ПРЕМИЈЕРА: Све више демонстраната у Јеревану

Фото: Танјуг/АП Пхото

ДАНИ националне жалости за погинулим Јерменима у рату против Азербејџана претворили су се у масовне протесте на којима се тражи да премијер Никола Пашињан да оставку.

Пашињана сматрају главним кривцем за пораз у последњем рат па су мајке погинулих војника биле против да он додје на војно гробље.Тамо је он ипак дошао уз помоћ обезбедјења али то је још више повећало гнев опозиције.

Влада је била прогласила тродневну жалост верујући да ће то да утиче на смирење ситуације у Јерменији али последњег дана жалости-22 децембра- на улице Јеревана је изашло јако много људи .

У понедељак је премијер Пашињан имао непријатности у Сјуникској области где се обавља демаркација нове границе измедју Азербејџана и Јерменије.Тамо је премијер Пашињан ушао у цркву и хтео да пољуби руку попу али га је он отерао..

Опозиција је најавила да ће ове недеље организовати митинге у центру Јеревана на којима ће тражити оставку премијера.Осим студената и професора демонстрацијама су се придружили и радници.

Пашињан не жели да да оставку а опозиција до сада није могла да се организује у парламенту да изгласа његову смену.Опозиционери су објавили имена Пашињанинових присталица у парламенту а намеравају да објаве и њихиове приватне телефоне.

"Покрет за спас домовине" позива градјане да на главном тргу у Јеревану поставе шаторско насеље и да упале ватре како би се људи могли грејати у току хладних ноћи.

На митинзима опозиције говоре бивши јерменски лидери који позивају војску и полицију да се придруже огорченом народу.Први јерменски премијер после добијања независности Вазген Манукњан рекао је да војска и полиција заједно са народом мора да смени Пашињана.

На другој страни премијер Пашињан изјављује да се опозиција не бори за народ него да врати себи привилегије које је имала до 2018.

Чак и ако незадовољни народ смени Пашињана који је дошао на власт уз помоћ улице ситуација око граница са Азербејџаном се неће моћи променити.јермени су овај рат изгубили јер су Азербејџанци били војно спремнији и имали су модерније наоружање.садашња јерменска армија није у стању да победи Азербејџан који иза себе има Турску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)