ПАЛА ИЗРАЕЛСКА ВЛАДА: Следе четврти извори за две године

Тањуг

22. 12. 2020. у 23:51

ПОДЕЉЕНА влада у Израелу пала је након што није испоштован законски рок за усвајање буџета до уторка у поноћ, чиме је отворен пут за одржавање четвртих парламентарних избора у последње две године.

ПАЛА ИЗРАЕЛСКА ВЛАДА: Следе четврти извори за две године

Фото: Танјуг/АП Пхото

Премијер Бењамин Нетанијаху и његов главни коалициони партнер Бени Ганц нису успели да реше спор око буџета. Израелски закон предвиђа расписивање избора уколико фискални пакет не буде усвојен до уторка у поноћ, а посланици су у понедељак гласали против продужења рока за доношење буџета, преноси АП.

Избори би требало да буду одржани крајем марта, а Нетанијаху је раније на националној телевизији рекао да обећава да ће победити, уколико избори буду одржани.

Лидер странке Ликуд је за кризу унутар коалиције окривио странку Бело и плаво, на чијем се челу налази његов главни партнер Бени Ганц.

У основи сукоба унутар коалиције налази се суђење премијеру Израела који је оптужен за корупцију. Ганц је оптужио Нетанијахуа да је поткопао њихов договор о подели власти тиме што је остао на функцији током суђења.

Он и други премијерови критичари тврде да се Нетанијаху нада да ће формирати нову владу, која ће на кључне функције поставити људе који су му одани и који би му помогли да добије имунитет или да оптужбе против њега буду одбачене.

На претходна три избора Нетанијаху није успео да састави већинску коалицију са својим традиционалним религијским и националистичким савезницима, али је и даље контролисао довољно места у парламенту да спречи формирање коалиције од стране његових опонената.

Међутим, резултати скорашних истраживања јавног мњења показују да би то ускоро могло да се промени и да би парламентарну већину могли да контролишу његови ривали.

Њих предводи десничар Гидеон Сар, који је Ликуд напустио пре неколико недеља и најавио да ће основати нову странку.

Подршка Сару, према истраживањима, јако је близу подршке коју ужива дугогодишњи изралески лидер.

Сар, који је некада био шеф Нетанијахуовог кабинета, оптужио је премијера да је Ликуд претворио у "култ личности".

Истраживања јавног мњења показују да Ганц можда неће добити довољно гласова да уђе у парламент.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)