БИЛ ГЕЈТС ПОНОВО УЗДРМАО СВЕТСКУ ЈАВНОСТ: У 2021. години стижу добре вести, али једна ствар је забрињавајућа

Novosti online

22. 12. 2020. у 22:42

ОСНИВАЧ компаније Мајкрософт и амерички милијардер Бил Гејтс казао је да је ова година била ужасна, али сматра да нам стижу добре вести у 2021. која је на само неколико дана од нас.

БИЛ ГЕЈТС ПОНОВО УЗДРМАО СВЕТСКУ ЈАВНОСТ: У 2021. години стижу добре вести, али једна ствар је забрињавајућа

Фото: ЕПА

- Више од 1,6 милиона људи умрло је током пандемије вируса корона, преко 75 милиона особа је заражено, а економске штете се броје у десетинама трилиона долара. Милиони људи остали су без посла и имају велике проблеме да би платили рачуне, а више од милијарду деце пропушта кључно време у школи како би стекле образовање. САД су ове године биле сведок ужасавајућих убистава Џорџа Флојда и Бреоне Тејлор, деструктивне шумске пожаре и председничке изборе који нису виђени до сада у модерном добу - написао је Гејтс у свом блогу "Гејтс ноутс".

Међутим, тврди да ће се ствари побољшати у 2021. години.

- Ипак, у следећој години стижу нам добре вести. Провео сам већи део 2020. године са колегама у фондацији (Фондација Гејтс) широм света на начинима како да се тестира, третира и спречи КОВИД-19. Када помислим на брзину научних напредака у 2020. години, ја сам запањен. Људска раса никада није направила оволики напредак када је реч о лечењу било које болести у једној години, него што је то свет учинио у борби против КОВИД-19 - објаснио је Гејтс.

- У нормалним околностима, прављење вакцине може да траје и до 10 година. Овога пута, више цепива против вируса корона је креирано за мање од годину дана - додао је он.

Гејтс, ипак, сматра да упркос овом напретку, људиима и даље прети пандемија вируса корона.

- Компјутерски модели предвиђају да би пандемија могла чак да буде још гора у следећих месец дана. Такође, морамо да научимо више о новом соју вируса корона који се појавио, за кога делује да се шири брже, али није у толикој мери смртоносан - објаснио је оснивач "Мајкрософта".

Амерички милијардер, и поред тога што најављује да је могуће погоршање стање у вези са вирусом корона, сматра да постоје два главна разлога зашто би људи требало да имају наду да ће ствари бити боље.

- Први разлог је тај да маске, социјалну дистанцирање и остале мере могу да успоре ширење вируса корона и спасе животе док се вакцине допремају широм света. Други разлог због кога би требало да имамо наду јесте да ће у пролеће 2021. вакцине против вируса корона и третмани о којима читамо у вестима ће бити распрострањене у толикој мери да ће имати утицај на свет - казао је Гејтс.

- Премда што и даље морамо да будемо рестриктивни када је реч нпр. о јавним окупљањима, број смртних случајева ће опасти у великој мери. Барем у богатим земљама, и живот ће бити ближи нормали него што је то сада случај - истакао је он.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)