ТРАМП ЋЕ ПОМИЛОВАТИ АСАНЖА? Експерт Уједињених нација упутио молбу председнику САД

Тањуг

22. 12. 2020. у 19:35

ЕКСПЕРТ Уједињених нација Нилс Мелцер данас је актуелном председнику САД Доналду Трампу упутио молбу за помиловање узбуњивача Џулијана Асанжа, који је 2010. године објавио садржај тајних државних докумената на сајту Викиликс.

ТРАМП ЋЕ ПОМИЛОВАТИ АСАНЖА? Експерт Уједињених нација упутио молбу председнику САД

Фото: Танјуг/АП

Асанж се налази у строго чуваном затвору Белмарш у Великој Британији где чека да британски суд 4. јануара одлучи да ли ће бити изручен САД, где би, уколико буде проглашен кривим, могао бити осуђен на максималну казну до 175 година затвора.

У писму Трампу, Мелцер је констатовао да је Асанж последњих 10 година произвољно лишен слободе и да плаћа превисоку цену за храброст да објави истину о недоличним активностима владе САД широм света.

- Тражим од Вас помиловање за Асанжа због тога што он никада није био непријатељ народа Америке, већ се борио против закулисних, тајних операција и указивао на корупцију, чиме је заправо деловао у најбољем јавном интересу Американаца и целог човечанства - написао је Мелцер, пренето на сајту УНХЦР.

Он је оценио да би кажњавање Асанжа само због тога што је објавио истините информације о озбиљним злоупотребама и недоличном понашању у САД или у другим државама, послало поруку да је "гласник убијен", а не да је исправљена грешка на коју је указивао Жилијен Асанж.

- Господине председниче, помиловањем Асанжа послали бисте јасну поруку правде, истине и хуманости и народу Америке, и остатку света. Била би то рехабилитација једног храброг човека, који је изложен неправди и понижењима више од деценије само зато што је обелоданио истину - поручио је Мелцер у писму америчком председнику Доналду Трампу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)