ЈАЧИ ВИРУС И "БРЕГЗИТ" ОКОВАЛИ БРИТАНИЈУ: Херметички затворени гранични прелази између Француске и Велике Британије изазвали хаос

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

22. 12. 2020. у 18:57

ЈАЧИ ВИРУС И БРЕГЗИТ ОКОВАЛИ БРИТАНИЈУ: Херметички затворени гранични прелази између Француске и Велике Британије изазвали хаос

Километарске колоне камиона на граници / Фото Танјуг-АП

НОВИ сој вируса корона направио је хаос на граничним прелазима из правца Велике Британије ка европском копну. Мука с ковидом коинцидирала је с проблемима с "брегзитом" и тако направила општу пометњу.

Стотине камиона паркиране су у зауставним тракама, с робом која почиње да се квари. Камионџије, у километарским колонама, чекају неприпремљене нове инструкције. Побунио се и њихов синдикат.

Француска, преко које се одвија 80 одсто друмског саобраћаја с острвском земљом, увела је у недељу увече тоталну блокаду за све што долази из Велике Британије, на 48 сати. С Острва на континентални део ни птица није могла да прелети.

Два датума, херметичког затварања због короне и раскид односа с ЕУ 31. децембра, готово да су се поклопила, што је логистички тешко испратити. Ово што се тренутно догађа опомиње Британце и шта би могло да се догоди у случају разлаза без договора.

Десет хиљада камиона дневно у нормално време циркулише између две земље. У овим камионима има и прехрамбених производа које с нестрпљењем ишчекују у остатку Европе за божићним трпезама. Острвљани страхују од несташица.

БРАНА ШУПИЦА, ЗА "НОВОСТИ", ИЗ ЛОНДОНА

ЉУДИ СЕ ПЛАШЕ НЕСТАШИЦЕ ХРАНЕ

Брана Шупица / Фото приватна архива

 

УОБИЧАЈЕНУ предбожићну гужву заменили су редови испред маркета. Људи праве залихе хране у страху да ће почети несташице - каже Брана Шупица, педагог из Лондона.

Она објашњава да је забрањено и затворено готово све - не раде ресторани, тржни центри, теретане... Није дозвољено кретање из једног у други део града, јер у некима важи већи степен рестрикција.

- У нашем кварту су строга правила. Не можемо ни до комшија. Забрањена су кућна окупљања. Дозвољено је виђање само са једном особом која није из нашег домаћинства, и то искључиво напољу - каже наша саговорница. - Не бисмо могли ни на викенд из Лондона, јер не раде хотели, а забрањено је и изнајмљивање апартмана преко сајтова.

Наша саговорница која ради у основној школи каже да је настава до распуста била уобичајена и да се надају да ће се тако и наставити. (И. М.)

Затечени изненадним мерама, и путници су безуспешно покушавали да пронађу начин да се пребаце и споје се са породицом пред празник. Међу њима су студенти, расељена радна снага, бизнисмени. Контакти између Велике Британије и Француске су се изузетно развили током заједничког живота унутар ЕУ. Многи Французи раде у британском пословном окружењу, а Британци живе на јужњачком сунцу.

Британци су огорчени и због тога што огроман део њих, 16 милиона, неће, због општег карантина, моћи да се види за Божић са члановима своје породице. Велики део њих за то оптужује неприпремљеност власти и све више критикује премијера Бориса Џонсона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)