ПУТИН СТАВИО ПОТПИС: Бивши председници Русије добијају доживотни имунитет

Новости онлајн

22. 12. 2020. у 16:55

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин потписао је закон о имунитету бившим председницима државе и члановима његове породице.

ПУТИН СТАВИО ПОТПИС: Бивши председници Русије добијају доживотни имунитет

Фото: ЕПА

Како регулише закон, председник Руске Федерације који је прекинуо вршење својих дужности има имунитет, не може бити кривично или административно гоњен, као ни притворен, ухапшен, подвргнут претресу, испитивању или личном прегледу. Његов имунитет се преноси и на стамбене и канцеларијске просторије које користи, транспортна средства која користи, средства везе, документе и пртљаг који му припадају и његову преписку.

Такође је предложено да се пропише да Савет Федерације може бившем председнику одузети имунитет само на основу оптужбе Државне думе за велеиздају или извршење другог тешког кривичног дела, које се мора потврдити закључком Врховног суда о постојању знакова кривичног дела у поступцима бившег шефа државе и закључком Уставног суда о поштовању утврђеног поступка за подизање оптужнице.

Одлука Државне думе о подношењу оптужби и одлука Савета Федерације о укидању имунитета бившем председнику морају се усвојити са две трећине гласова укупног броја сенатора, односно посланика, на иницијативу најмање једне трећине посланика Државне думе и уз присуство закључка специјалне комисије Државне думе. Савет Федерације мора решити питање одузимања имунитета најкасније три месеца након покретања оптужбе. Ако Савет Федерације не донесе одлуку у року од три месеца, сматраће се да је оптужба одбачена.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)