СЦЕНАРИО ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА: Амерички медији откривају како Вашингтон планира да победи у борби против Русије

Novosti online

18. 12. 2020. у 22:21

НАДМОЋ у ваздуху биће одлучујући фактор у евентуалном рату великих размера против сила попут Русије или Кине, пише амерички часопис „Нешенел интерест“.

СЦЕНАРИО ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА: Амерички медији откривају како Вашингтон планира да победи у борби против Русије

Фото: Депоситпхотос

Неопходност уништавања напредних система противваздушне одбране и борбе у ваздуху биће пресудни у сукобу против земље која је способна да са неба пројектује велику разорну моћ, наводи се у чланку.

Како се додаје, способност успешне допуне горива у авионима у ваздуху, напади ловаца и подаци из свемира биће део „доминације на небу“.

У чланку се напомиње да ће савремени рат у ваздуху имати сасвим другачији карактер, различит од сукоба у Ираку или Авганистану. У таквом рату ће се Сједињене Америчке Државе суочити са високотехнолошким противником.

- Ми смо се усмерили на искуства у технолошки заосталом окружењу. Недавно смо тек почели да се фокусирамо на то како обуздати високотехнолошког противника и како променити начин на који користимо ваздушне снаге - изјавио је генерал-потпуковник Џозеф Гастела, заменик начелника штаба америчког ваздухопловства.

Он сматра, да упркос важности копнених система великог домета, ваздушни напади ће бити пресудни за сваки успех.

- Не можете водити регионалну операцију користећи само ракете. Током операције „Пустињска олуја“ идентификовано је 60 циљева, али лако можемо идентификовати сто циљева у случају операције у Европи или у Јужнокинеском мору - рекао је Гастела.

Нагласио је и да постоји потреба за заштиту аеродрома од непријатељских напада.

Он је појаснио да ће победа у било ком великом сукобу зависити од способности доминације и победе и на копну и у ваздуху захваљујући координираним заједничким акцијама свих родова војске.

Интензитет агресивних акција САД и других земаља НАТО-а према Русији, посебно на њеним западним границама, знатно је порастао у последњих неколико година. Крајем овог лета повећао се број пресретања војних авиона Алијансе у близини граница Русије.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу приметио је да акције НАТО-а често имају „отворено антируски карактер“. Нагласио је да министарство предузима мере за неутралисање претњи, а такође повећава борбени потенцијал руске војске.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)