ЕПИДЕМИЈА ПОНОВО У УЗЛЕТУ: Забрињавајућа порука директора француске здравствене службе

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

17. 12. 2020. у 19:37

ЕПИДЕМИЈА ПОНОВО У УЗЛЕТУ: Забрињавајућа порука директора француске здравствене службе

Foto AP

ДИРЕКТОР француске здравствене службе Жером Саломон поручио је у четвртак да се пандемија на северној полулопти, уласком у зиму, интезификује.

- Улазимо у сеозну високог ризика – рекао је Саломон.

Он је нагласио да је у Француској, после јаког опадања и стагнације, последњих дана уследио нови епидемиолошки пораст.

- Развој епидемије је забрињавајућ – поручио је директор француске здравствене службе.

Број заражених се после досадашњих десетак хиљада дневно, ових дана готово удвостручио. Нарочито забрињава фактор Р0 који показује ширење заразе и који је прешао симболичну бројку од један, (износи 1,03), што је сигуран знак да епидемија расте.

Он је Французе позвао на нарочити опрез, поштовање мера, смањење контаката и хитну излолацију с тестирањем при појави најмањих симптома, у ситуацији када се епидемија враћа, а следе празници.

У Француској је тренутно на снази полицијски час од 20 до шест сати ујутру, ова забрана кретања ће важити и у Новогодишњој ноћи, а једино ће бити стављена по страни 24. децембра за католички Божић.

Саломон је нагласио да следећих петнаестак дана, због празника, постоји теоријска могућност новог таласа епидемије, али да треба све учинити да се то не догоди.

То подразумева и држање дистанце, ношење маски чак и међу члановима породица у близини осетљивих особа, проветравање просторија, ручање напољу кад је то могуће јер су тренуци обеда најопаснији, дезинфекцију квака и прекидача и стално прање руку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)