СНАЖНИЈЕ И БРЖЕ: Путин задао сарадницима важан задатак

Novosti online

10. 12. 2020. у 15:26

РУСКИ председник Владимир Путин рекао је да се мора брже и снажније реаговати на кршење права руских новинара у иностранству.

СНАЖНИЈЕ И БРЖЕ: Путин задао сарадницима важан задатак

Фото АП

- Када се суочавамо са очигледним кршењем права новинарске заједнице, наших новинара у иностранству мора се реаговати снажније и брже - рекао је он на седници Савета за развој грађанског друштва и људска права.

Како је навео, у оним државама које граде односе са Русијом као са конкурентом, противником, а у неким се Русија описује и као геополитички непријатељ, у тим земљама се врши притисак и на руске новинаре.

- Јер се, без обзира на слободу говора коју пропагирају, заправо придржавају нечег другог – пласирања сопственог медијског садржаја у циљу осигурања своје унутрашње и спољне политике - рекао је Путин.

Руски председник је додао и да стране компаније које под изговором заштите права финансирају Русе  не раде на јачању Русије него на њеном обуздавању.

Блокада налога руских корисника друштвених мрежа од стране иностраних ресурса је цензура, рекао је руски председник Владимир Путин. Морамо на то да реагујемо али „то треба урадити тако да не пуцамо себи у ногу“, додао је он.

Путин је учествовао на седници Савета за развој гарађанског друштва и људских права у он-лајн формату, на којој је председник Савета Валериј Фадејев рекао да је неопходно дорадити нацрт закона.

- Наравно, видим ризике који су повезани са блокадом налога страних мрежа које користе и хиљаде руских грађана, између осталог да би зарадили за живот. Наши тзв. партнери се баве цензуром. То је очигледна ствар, јасна свакоме. То је цензура. Ми то не радимо, али смо принуђени некако да реагујемо, одговоримо. Али, наравно то треба да урадимо на начин да себи не пуцамо у ногу - рекао је он.

Развијаћемо сопствене сервисе, сопствене могућности, мреже, обезбедићемо квалитетну услугу и нећемо ограничавати људе тамо где за то нема никаквог смисла, навео је Путин.

Једна од тема седнице била је дорада и допуна нацрта закона о пооштравању захтева према страним агентима.

- Увек смо полазили од тога да је то повезано с тим да се онемогући мешање страних држава у наше послове, што оне активно раде, ми то знамо. Активно раде. А како? Дају новац да би у унутрашњи политички живот наше земље пласирали своју агенду - рекао је Путин.

С једне стране, рекао је Путин, морамо од тога да се оградимо, а с друге да не дозволимо превелика ограничења.

С тим у вези Путин је рекао да ако постоје неки ризици онда о томе мора да се дискутује и да се нацрт доради. Мора се, међутим, поћи од тога да статус страног агента не води ни до каквих забрана од стране државе.

Председник Русије Владимир Путин на седници подржао је идеју о формирању Руског суда за људска права.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)