АМЕРИКА ПОД УЗБУНОМ, ПОЧИЊЕ ОСВЕТА: Највећа иранска флота икада креће према Карибима!

Novosti online

07. 12. 2020. у 17:45

АМЕРИКА ПОД УЗБУНОМ, ПОЧИЊЕ ОСВЕТА: Највећа иранска флота икада креће према Карибима!

Фото.: АП

ЧИНИ се да су и Иран и Венецуела спремни и вољни да испробају одлазећу Трампову администрацију у великој намери да умање санкције у шеми извоза сирове нафте и горива.

Дневне америчке војне новине "Старс и страјпс" заједно са "Блумбергом" извештавају овог викенда да Иран "шаље највец́у флоту танкера у Венецуелу упркос америчким санкцијама како би помогао изолованој нацији да преброди недостатак горива", на основу извора упознатих са њиховим кретањима .

- Флотила од око 10 иранских бродова такође ц́е помоц́и извозу венецуеланске сирове нафте након недостатка деривата, саопштили су људи упознати са догађајем тражец́и да не буду именовани јер трансакција није јавна - наставља се у извештају.

Чини се да је ово први случај да је Иран послао тако велику флоту, која потенцијално може укључивати мање војне бродове или патроле, или можда наоружане бродове. Ствари би могле да постану занимљиве нарочито када флота прође Карипско море, с обзиром на концентрисано присуство тамошњих ратних бродова америчке морнарице.

Иако је Мадурова Венецуела богата нафтом, заправо је током протекле године трпела несташицу горива у целој земљи, с обзиром на то да државни планови прераде који претварају сирову нафту у употребљиви бензин већ дуго остају запуштени и као такви су претрпели велике механичке кварове.

Каракас је затражио спољну помоћ, укључујуц́и Иранце и Русе, не само у увозу потребних механичких делова и оперативних производа, већ и у довођењу тимова техничара који могу објекте довести у ред.

У међувремену је Иран покренуо неколико рунди испорука горива од прошлог лета. Један велики покушај да се иранско гориво допреми до Венецуеле обележио је слање четири пресретача, америчких авиона у августу. САД су заплениле преко 1,1 милион барела нафте и касније је продале на аукцији.

Последња тура иранског горива је прошла наводно у октобру. Танкери који превозе иранско гориво обично искључују транспондере да би избегли пажњу због својих активности на рушењу санкција. Али с обзиром на величину ове флотиле, биц́е тешко не приметити их, као што "Страјпс" даље извештава:

- Тренутна флота је двоструко вец́а од оне која је у мају први пут запрепастила међународне посматраче, пролазећи кроз Карипско море под патролом америчке морнарице, да би је по доласку дочекао сам Мадуро.

- Посматрамо шта Иран ради и осигуравамо да други власници бродова и капетани бродова схвате да се морају клонити те трговине - рекао је у септембру Елиот Абрамс, амерички специјални представник за Иран и Венецуелу.

Још увек није јасно када ће велика флотила стиц́и на Карибе, али група бродова сигурно ће настојати да се држи на удаљености бар након 20. јануара, када ће Џо Бајден бити и званично инаугурисан као нови председник.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)