АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА УЗ ИРАНСКУ ОБАЛУ: Тензије све веће, пета флота спремна да дејствује (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

04. 12. 2020. у 15:45

АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА УЗ ИРАНСКУ ОБАЛУ: Тензије све веће, пета флота спремна да дејствује (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

АМЕРИЧКИ носач авиона "USS Nimitz", вратио се у Арабијско море, док је Вашингтон смањио своје снаге у Авганистану и Ираку.

- "Nimitz Strike Group" распоређена је у америчку 5. флоту како би осигурала поморску стабилност и сигурност у централном региону, повезујући Медитеран и Тихи океан кроз западни Индијски океан и три критичне тачке пригушивања до слободног протока глобалне трговине - објавила је америчка Морнарица на Твитеру.

"USS Nimitz" је претходно напустио регион Залива да би учествовао у заједничким вежбама "Малабар" са Индијом 17. новембра, али су маневри окончани 20. новембра.

Распоређивање ових носача у Персијски залив, долази у време великих тензија са регионалном силом Ираном, који је спреман да се освети онима који стоје иза атентата на нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, 27. новембра.

Вашингтон је саопштио да је размештање носача у Персијски залив већ било заказано пре атентата на Фахризадеа, али упркос томе, присуство ратног брода у близини стратешког Хормушког теснаца заиста ствара бојазан у региону, јер би могући одговор иранске одмазде против снага иза атентата на нуклеарног научника могао додатно ескалирати ситуацију.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)