,,НЕМА СРЦЕ, САОСЕЋАЊЕ И САВЕСТ: Путин открио кога никада не би подржао за председника

Novosti online

04. 12. 2020. у 15:01

,,НЕМА СРЦЕ, САОСЕЋАЊЕ И САВЕСТ: Путин открио кога никада не би подржао за председника

Фото Ап

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјавио је да се нада да вештачка интелигенција неће моћи да постане председник државе, у сваком случају не још, јер нема срце, саосећање и савест.

Путин је учествовао на међународној онлајн-конференцији "Сбербанке" под називом "Вештачка интелигенција – главна технологија 21. века". Током дискусије председнику виртуелна асистенткиња "Сбербанке" Афина је упитала Путина да ли вештачка интелигенција може да постане председник државе.

- Надам се да не, а сада ћу рећи и зашто. У сваком случају, засад не. Вештачка интелигенција – већ у самом имену видите шта је присутно. Реч "вештачки", то јест нешто што није право. Ништа вештачко, па ни вештачка интелигенција нема срце, душу, нема саосећање и савест. Све те компоненте су изузетно важне за људе којима грађани додељују посебна овлашћења у доношењу и реализацији одлука у корист земље - одговорио је Путин.

Он је додао да се понекад морају донети и не сасвим рационалне одлуке, али их треба донети полазећи од историје, културе, тежњи и очекивања грађана земље.

- Те одлуке у социјалној сфери понекад се чине нерационалним, рецимо у области пензијског осигурања, у области здравства, у другим сферама. Али за председника-човека оне се чине разумним, јер он доноси одлуке које нису у интересу машина, него у интересу људи - објаснио је Путин.

Он је додао да, без обзира на све, вештачка интелигенција може бити помоћник, па чак и учитељ сваком човеку, укључујући и лидера државе.

- Улога и значај вештачке интелигенције у државној управи сигурно ће се повећавати - оценио је руски председник.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)