ПОСЛЕДЊЕ ДЕСТЕНОВО ОРЕВУАР: Занимљивости из живота преминулог бившег француског председника

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

04. 12. 2020. у 06:50

ПОСЛЕДЊЕ ДЕСТЕНОВО ОРЕВУАР: Занимљивости из живота преминулог бившег француског председника

Фото: АП

НАЈМЛАЂИ француски председник Пете Републике у тренутку избора, Валери Жискар д'Естен, преминуо је у дубокој старости, у 94. години, од последица корона вируса.

Био је 20. председник Француске републике, од 1974. до 1981. У Јелисејску палату ушао је када је имао 48 година, а преминуо је у среду увече у кругу породице на свом поседу Отон у олбасти Лоар е Шер.

Два пута је био хоспитализован у последње време, прво у Паризу због "блаже инфекције плућа" која тада није довођена у везу с ковидом, а онда, недавно, и у Туру, због срчаних сметњи.

Центриста и либерал, био је модерни реформатор француске државе. У његово време, легализован је абортус, праг пунолетства је смањен на 18 година, уведена је институција споразумног развода брака. Залагао се за нукелаерну енергију, развио пројекат ТЖВ.

На међународном пољу, 1975. је иницирао састанак Г7 најразвијенијих земаља света. Одржавао је чврсту везу с немачким канцеларом Хелмутом Шмитом. Ангела Меркел је у четвртак изразила жаљење због смрти пријатеља, док је председница ЕК Урсула фон дер Лајен одала признање великом Европљанину. Био је европски посланик, залагао се за директне изборе за европски парламент, био председник Конвенције за поројекат Европског устава који су Французи одбили 2005.

Фото: АП

С немачким канцеларом Хелмутом Шмитом

Први је схватио огромни значај медија. У првом француском телевизијском дуелу Митерану је поручио да "нема монопол на срце Француза", што је касније оценио као добитну реченицу. Давао је слику динамичног мушкарца, снимали су га на скијању или док је играо фудбал, на ручку код обичног сељака, свирао је клавир пратећи музичку звезду оног времена Клода Франсоа, одлазио је у телевизијска студија новинарима "на ноге".

ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ У АНДОРИ

ВЛАДА Андоре прогласила је тродневну жалост. Француски владари су уједно и ко-принчеви ове планинске државице још од 1278. године.

Нафтни шок и економска криза нису мимиошли Француску његовог доба. Говорио је да га је резибора коштала и прича о Бокасиним дијамантима. Писало се да му је централноафрички диктатор дао поклон у вредности од милион франака, садашњих око 150.000 евра, што је оценио као десет пута надувану суму за поклон на који није ни обраћао пажњу. Д'Естен му је после окренуо леђа и допринео његовом свргавању.

Фото: АП

Са Бокасом

Био је први француски председник 1975. у званичној посети Алжиру после стицања независности 1962. Истовремено, француска војска је током његовог боравка у Јелисеју војно интервенисала у Заиру, Мауританији, Чаду, Централноафричкој републици.

Остао је упамћен његов театрални излазак из Јелисеја, када је, изгубивши изборе за други мандат, изговорио чувено "оревуар", остављајући за собом празну столицу.

Фото: АП

Са краљицом Елизабетом и председником САД Џимијем Картером

Пореклом из буржоаске породице, рођен је у немачком граду Кобленцу 1926, који је тада био под француском управом, где је његов отац био директор финансија. Са супругом Ан-Емон, која је уз њега остала до последњег дана, венчао се 1952, тада као млади финансијски инспектор. Имају четворо деце. За академика је изабран 2003. Написао је више књига, међу којима и "Председник и принцеза" у којој је 2009. изнео "имагинацију" сентименталне везе са Лејди Ди, а касније је то све припсао списатељској фикцији.

Фото: АП

Последњи пут је виђен у јавности прошле године на сахрани Жака Ширака.

Почаст су му у четвртак одали бивши француски председници Никола Саркози и Франсоа Оланд, као и актулени шеф државе Емануел Макрон. Са д'Естеном, отишла је и једна епоха.

ЖИСКАР И ТИТО

 Д'ЕСТЕН је Тита примио 1977, уз највише државне почасти, у тродневној посети. На Титовом дочеку на аеродрому Орли уз Д'Естена се окупила цела француска влада! Три године касније, међутим, није био на Титовој сахрани, већ је француску заступао премијер Рејмон Бар. Прича се да је то било због тога што Тито није дошао на сахрану Де Гола који, опет, није волео Тита због Драже Михаиловића...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)