ДОДАТНЕ НЕВОЉЕ ЗБОГ ЗАТВАРАЊА: Дуготрајна епидемија “тера” Италијане у несаницу и депресију

Милица Остојић (Рим)

02. 12. 2020. у 16:28

Озбиљна ситуација у Италији у време епидемије има велике и озбиљне последице и по ментално здравље, не само за оне који су већ имали психичке поремећаје и који су у већем броју доживели погоршање стања, него и за особе које до сада нису имале психичке тегобе.

ДОДАТНЕ НЕВОЉЕ ЗБОГ ЗАТВАРАЊА: Дуготрајна епидемија “тера” Италијане у несаницу и депресију

Фото Танјуг-АП

Универзитет "Тор Вергата" у Риму бавио се истраживањем тешких обољења али и повећањем случајева са менталним поремећајима и дошао до података да је међу 18.000 испитаника њих 37 процената показало посттрауматске симптоме стреса, депресију, озбиљну узнемиреност, несаницу...

Особе које су патиле раније од оваквих обољења доживеле су погоршање којем се додаје посттрауматски стрес. Узнемиреност доноси смањење капацитета за прилагођавање новој ситуацији и ако се не лечи одмах може увелико донети депресивност.

- Пандемија како у првом таласу, а још више у другом, представља веома снажну трауму, трајну и тешку - упозорава Паоло Ђирарди, професор психијатрије Универзитета "Ла Сапијенца" у Риму, објашњавајући да нејасноће повезане са епидемијом, изолација, промена свакодневних навика и свега овога што живимо допринели су да се измени емотивно стање и овакви услови у дугом периоду налажу нам да се адаптирамо односно пронађемо једну нову равнотежу.

Потребни су читави тимови мултидсциплинарних стручњака у сусрету са овим проблемом а места у структурама "Неомезије" (институција за специјализивану терапију менталног здравља) има само 725 у осам италијанских региона, где раде специјалисти и експерти за дијагностику и лечење највећих и најкомплекснијих психијатријских патологија.

Данас је број таквих стања удвостручен и стручњаци озбиљно упозоравају и позивају да се не запостављају ови случајеви јер су последице на дуги период огромне. Они истичу да је неопходно одмах усвојити инструменте за препознавање таквих особа, како би се могло превентивно деловати чим се уоче први симтоми и омогућити ефикасно лечење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Владимир ради на грађевини по 12 сати, а зову га ЧОВЕК ЕНЦИКЛОПЕДИЈА - какво знање има видела је цела Србија