ЈЕДАН УСЛОВ ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Бразил објавио која је идеална вакцина за њихово подручје

Тањуг

02. 12. 2020. у 00:51

ЈЕДАН УСЛОВ ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Бразил објавио која је идеална вакцина за њихово подручје

Фото АП

ВИСОКИ званичник министарства здравља Бразила рекао је данас да је идеална вакцина за државу она која може да се чува на температурама у фрижидерима и не укључује више доза.

- Идеално би било да узмемо вакцину која има једну дозу - рекао је секретар за надзор при министарству здравља Арналдо Медеирош, иако је оценио да то "вероватно није могуће остварити".

Осим тога, Медеирош је објаснио да Бразил нема капацитете за вакцине које захтевају екстремно ниске температуре, "попут богатијих нација".

Ројтерс додаје да то значи да Бразилци индиректно одбацују могућност да узму Фајзерову вакцину, која мора да се чува на температури од минус 70 и потребне су две дозе у размаку од месец дана.

Фајзер је предложио Бразилцима да направи ланац складишта са екстремно ниским температурама, користећи сув лед.

Вакцина коју је развила Модерна такође има две дозе и сличну технологију као Фајзер, с тим да може да се чува на температурама између два и осам степени.

Бразилска влада има договор са британском фармацеутском кућом АстраЗенеком да купи вакцину, а потом да је производи у својој земљи.

АстраЗенекина вакцина има две дозе, лака је за транспорт и може да се чува у фрижидерима на температурама изнад нуле, а правио би је Фиокруз биомедицински центар у Рио де Жанеиру.

Држава Сао Пауло има сличан договор са кинеском компанијом Синовак биотех да купи и потом производи две дозе вакцине, која може да остане стабилна и до три године ако се чува на температурама између два и осам степени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)