АЛИЈЕВ ПОНУДИО НАГОДБУ ЈЕРМЕНИМА: Ево шта је на столу

Novosti online

01. 12. 2020. у 12:30

ПРЕДСЕДНИК Азербејџана Илхам Алијев изложио је идеју да се направи нови коридор који би повезивао Нагорно-Карабах и Јерменију, а да се град Лачин у истоименом коридору преда Бакуу.

АЛИЈЕВ ПОНУДИО НАГОДБУ ЈЕРМЕНИМА: Ево шта је на столу

Зоне сукоба и Илхам Алијев

- Свима је добро познато да Лачински коридор пролази кроз град Лачин и да се он налази на средини коридора. Током разговора с председником Русије говорио сам да Лачин треба да буде враћен нама. Зато смо предложили да се направи нови коридор, да се утврди маршрута и да се изгради. У року од три године. Верујем да може и пре - рекао је Алијев у обраћању грађанима.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин, председник Азербејџана Илхам Алијев и премијер Јерменије Никол Пашињан потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Према постигнутим споразумима, азербејџанска и јерменска страна остаће на својим заузетим положајима, а у региону ће бити распоређени руски мировњаци.

Споразум подразумева и да ће Келбаџарски, Агдамски и Лачински региони бити враћени Азербејџану до 1. децембра, док ће Јерменија задржати део Лачинског коридора у ширини од пет километара који обезбеђује везу између непризнате Републике Нагорно-Карбах и Јерменије, без града Шуша. 

Лачински коридор је од данас по контролом Бакуа.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков није данас желео да коментарише предлог Алијева.

Ипак, Песков признаје да генерално питања саобраћаја јесу на дневном реду две земље.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Binsr

01.12.2020. 17:12

Јермени као и Срби су сами на свету. Ово што је потписано је увод у потпуно исељавање Јермена из те области у наредних 5 - 10 година..