ОДЛОЖЕНИ ПРЕГОВОРИ: Састанак између ОПЕК-а и блока који предводи Русија у четвртак, кључни актери не могу да усагласе ставове

Тањуг

30. 11. 2020. у 23:57

ОДЛОЖЕНИ ПРЕГОВОРИ: Састанак између ОПЕК-а и блока који предводи Русија у четвртак, кључни актери не могу да усагласе ставове

Фото: Депоситпхотос

ПРЕГОВОРИ о политици производње нафте за 2021. годину између ОПЕК-а и блока који предводи Русија одложени су за четвртак јер кључни актери још нису усагласили ставове о томе колике количине нафте би требало да се произведу у периоду смањене глобалне потражње изазване пандемијом корона вируса, потврђено је данас Ројтерсу из три независна извора, јавља Ројтерс.

Састанак назван ОПЕК+, организације у којој су чланице ОПЕК-а, Русија и други произвођачи нафте, требало је да се одржи сутра у 13 часова по средњоевропском времену.

Тема састанка је укидање мере о смањењу производње нафте на два милиона барела дневно од јануара 2021. године, међутим, с обзиром да је светска потражња и даље смањена због пандемије корона вируса, ОПЕК+ уз подршку Саудијске Арабије и условљавање УАЕ разматра могућност да се ограничена производња нафте продужи и настави и у првим месецима наредне године.

Након неуспешног покушаја да се постигне споразум о овом питању, Русија је предложила да ОПЕК+ почне од јануара да повећава производњу за по пола милиона барела сваког месеца.

Представник Кремља Дмитриј Песков је изјавио да разлике у ставовима између ОПЕК-а и Русије нису тако велике као што су биле на почетку 2020. године, када је несагласје резултирало прекидом преговора и таласом неконтролисане производње нафте.

Ипак, Песков је указао да руски председник Владимир Путин нема намеру да интервенише код државног врха Саудијске Арабије пре самита ОПЕК+, иако је у прошлости то чинио и омогућио да се разлике у ставовима реше на начин прихватљив за све учеснике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)