ЗАПАДНА АЛИЈАНСА У ПАНИЦИ ЗБОГ КИНЕ! Објављен извештај "НАТО 2030" - Русија нам је главни противник, али...

Танјуг

30. 11. 2020. у 20:33

ЗАПАДНА АЛИЈАНСА У ПАНИЦИ ЗБОГ КИНЕ! Објављен извештај НАТО 2030 - Русија нам је главни противник, али...

Фото: ЕПА

НАТО мора више да размишља о томе како да се избори са Кином и њеним војним успоном, иако ће Русија остати главни противник током ове деценије, наводи се у извештају о реформи Алијансе који ће сутра бити објављен.

Извештај "НАТО 2030", који је припремила група такозваних "мудрих особа", садржи 138 предлога и долази усред растућих сумњи у сврху и значај савеза, за који је француски председник Емануел Макрон прошле године рекао да је доживео "мождану смрт", преноси Ројтерс.

- Кина више није бенигни трговински партнер којем се Запад надао. Растућа је снага нашег века и НАТО се мора прилагодити - рекао је један НАТО дипломата који је видео извештај, указујући на кинеске активности на Арктику и Африци и на велика улагања у европску инфраструктуру.

Део НАТО одговора требало би да буде одржавање технолошке предности над Кином, заштита рачунарских мрежа и инфраструктуре, рекао је дипломата, позивајући се на извештај, иако неће бити усвојене све препоруке.

Савез од 30 чланова могао би такође да успостави ближе везе са земљама које нису чланице НАТО-а, попут Аустралије, и више да се усредсреде на одвраћање у свемиру, где Кина развија средства, наводи се у извештају.

У изјави уочи објављивања извештаја, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да успон Кине представља "важне изазове за нашу безбедност".

- Кина масовно улаже у ново оружје. Приближава нам се, од Арктика до Африке. Кина не дели наше вредности...и покушава да заплаши друге земље - рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, позивајући савезнике да се окупе по том питању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

iz glave

01.12.2020. 07:40

@Dušan - јачање Кине је добро само ако ми будемо том будућем светском полицајцу партнер, а не слуга, роб, зомби као досад ... а смејали смо се Милошевићу када је ишао у Кину 1998

Mišo Peć

30.11.2020. 21:09

Savet za nato,sobzirom da je Rusija već sada vojna sila broj jedan u svetu a Kina rastuća sila ipak bi nato mogao sve to da razmotri i da donese jedinu realnu i pravu odluku i da se rasformira,oružje i orudje pretopi u svojim ili Ruskim topionicama i eto mira i prosperiteta u svetu.

Tramp

01.12.2020. 10:25

@Mišo Peć - Očigledno da ti je rusofilija pomirila kompas.Tehnoloski (savremene tehnologije)Rusija je najmanje 40 do pedeset godina iza SAD-a.Gomilanjem i simboličkom modernizaciji oružja iz polovine prošlog veka nema veze sa ozbiljnijim tehnološkim napretkom.Cinjenicno stanje se vidi iz samo par incidenata u kojima je čak i desetorazredna sila poput Turske ,s lakoćom poobarala neke Ruske letelice koje se hvale kao napredne i savremene u siriji pa i na nagorno karabahu.Kina je nešto sasvim drugo.

Pinokio

03.12.2020. 17:16

@Tramp - Kakvo poredjenje i objasnjenje pa mala Srbija je 99g oborila najsavremeni avion Nato pakta sa zastarelim sistemom Neva, kakva god letelica bude u zraku ona če uvjek biti meta i rusice se koliko god ona bila savremena,, tako da tvoja priča o oborenim ruskim lovcima ne pije vodu,,

Sremac

01.12.2020. 07:57

Nisam voleo Slobu , ali ne mogu zaboraviti bombardovanje. Zato dosta svetskog policajca Natoa koji ruši i postavlja vlde. Koji krade naftu u tim zemljama. Nameće svoju " demokratiju ". Zato napred Kino i Rusijo. Ujedinite se!